Пожарът в Асклепиона на Родос се разгаря отново. Огънят се

...
Пожарът в Асклепиона на Родос се разгаря отново. Огънят се
Коментари Харесай

Пламъците в Гърция достигат 20 метра, спасяват туристи от плажовете

Пожарът в Асклепиона на Родос се разгаря още веднъж. Огънят се е доближил до първите къщи. До 20 метра височина доближават пламъците в Каристос. Кметът на Каристос Лефтерис Равиолос моли за засилени полети на въздушните средства. В Корфу 59 души са били избавени от плажа.

" Няма различен метод да се оправим с пожара. Имаме потребност от въздушни средства. Пламъците са големи. Те не се борят с ръце. Беше сложна нощ ", заяви за Атинско-македонската осведомителна организация.

20 хиляди декара са изгорели от пожара в Корфу. Кметът на Северен Корфу Джордж Мачимарис приказва за тенденциозен палеж, защото пожарът е избухнал по едно и също време на три разнообразни места по скатовете на планината Пантократас. Той е бил на фронта от първия миг, отишъл е във всички наранени региони и е дефинирал оценката за тенденциозен палеж.

Силите на пожарната, подсилени с коли и хора, които дойдоха в среднощ от Епир, Гражданска отбрана, поданици и доброволци, след цяла нощ битка с пламъците съумяха да предотвратят изгарянето на една-единствена къща. На фронта на пожара работят два хеликоптера и два самолета за гасене на пожари. Смята се, че досега пожарът е изпепелил 20 хиляди декара, а през днешния ден картината в региона е по-добра.

От съображения за сигурност жителите и туристите са евакуирани от регионите, намиращи се наоколо до фронта на пожара, и са отведени на стадион " Агиос Маркос " и в общинския спектакъл на Корфу. Според информацията, в случай че пожарът бъде овладян през днешния ден, жителите и туристите ще се върнат в домовете и хотелите си.
Хиляди декара гъста гора са превърнати в голям сив пейзаж, а живеещите на острова елени, които не са имали време да избягат от пламъците, лежат мъртви по улиците. Посочва се, че тези елени принадлежат към предпазен тип, живеещ на Родос, и че популацията им към този момент е ниска.

В 6:13 ч. стартира евакуацията в региона на Платис Гиалос в Евия. Ливади, Кастри, Потами, Порнараки и Платанистос също са били евакуирани. Пожарът е отвън надзор в Каристос, съобщи кореспондентът ни в Гърция Силвия Станчева.

Кметът на Каристос съобщи, че " е доста необичайно, че огнищата са зародили по едно и също време на трите фронта, които са на 3 км един от различен ", което оставя подозрения за тенденциозен палеж. Евакуация на селища, хотели, избавителни акции от лодки на бреговата защита в Родос в неделя.

Хаос на летище " Диагорас " в Родос, защото хиляди туристи, избрали острова за своята отмора, напущат стремително острова поради пожара. Евакуацията по море и суша шокира доста туристи, избрали Родос за своята отмора, до момента в който обстановката на острова не се възстановява от дни и вследствие на това те са принудени да изоставен. 10 хиляди от тях са английски жители.

Екип за бързо реагиране в помощ на английските туристи в Родос изпраща от Лондон английският дипломат в Гърция. Матю Лодж написа в Twitter, че английското външно министерство е изпратило " екип за бързо разполагане " на Родос, който е на път, с цел да помогне на английските туристи. Лодж също акцентира, че английското посолство в Атина работи с гръцките управляващи, самолетни компании и туроператори " за поддръжка на жителите на Обединеното кралство ".
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР