Пожар обхвана историческа къща в смолянския квартал Райково” малко след

...
Пожар обхвана историческа къща в смолянския квартал Райково” малко след
Коментари Харесай

Пламна реставрирана историческа къща в Смолян

Пожар обхвана историческа къща в смолянския квартал „ Райково” малко след 08:00 часа тази заран. На място има екипи на пожарната и полицията, заяви.

Няма данни за потърпевши хора. Пожарът е в Попратиловата къща, като съгласно очевидци, огънят е обхванал постройката за броени минути и се разраства. За в този момент не са ясни аргументите за пожара, като версиите са за късо съединяване или непочистен комин.

„ Един екип огнеборци гаси пожара, който върви към преодоляване “, разяснява пред Дарик шефът на пожарната в Смолян Симеон Цървуланов.

 765465345

Преди години в къщата е живял видният публицист и държавник Тома Стоянов Попратилов, прочут с литературния си псевдоним – Садукей.

Роден е на 19 октомври 1892 година Завършва трикласното учебно заведение в родното си място и българското педагогическо учебно заведение в Серес през 1910 година Започва работа като преподавател в Райково. Заедно с това взе участие интензивно в църковно-училищния и революционен живот, работи и за стопанското развиване, просветата и културата на родопския край.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР