Пожар избухна в бежанския лагер Морея на остров Лесбос. Лагерът

...
Пожар избухна в бежанския лагер Морея на остров Лесбос. Лагерът
Коментари Харесай

12 000 бежанци избягаха от лагер на Лесбос, има и заразени с К-19

Пожар избухна в бежанския лагер Морея на остров Лесбос. Лагерът съвсем изгоря и продължава да гори, до момента в който огромен брой бежанци и мигранти са избягали в близките планини, написа " ".

Като хипотетична причина за пожара се показва обстоятелството, че за 35 души бе открито, че са позитивни за ковид и трябваше да бъдат изолирани дружно с членовете на фамилията им и тези, които са били разпознати като техни контакти.

Някои от тях реагираха на вероятността за изолираност и отхвърлиха да изоставен лагера. Други се пробваха да избягат от лагера късно през нощта, в посока планините, вярвайки, че по този метод ще избегнат заплахата от ковид.

Сблъсъците сред тях провокираха пожари към лагера, като пламъците изпепелиха палатки извън и контейнери вътре.

След 2,30 ч. огромен брой бежанци и мигранти се насочиха към града, преминавайки през село Мория, до момента в който отрядите на битка с проведената престъпност сътвориха преграда на височината на Кара Тепе, което им попречи да влязат в града.

Според информация пожарите са избухнали съвсем по едно и също време и обстановката се е влошила доста бързо заради мощните ветрове, които духат в региона. Пламъците се популяризират доста бързо изпепелявайки контейнери и палатки, в които живеят над 12 000 мигранти и бежанци.

На място с огнените пламъци се борят доброволци и пожарникарите на двете общини на острова, които се пробваха да влязат в лагера благодарение на полицията. Според свидетелства обаче мигранти са хвърляли камъни по тях, като им попречили да се приближат до региона на пожара.

„ Бежанският лагер е трансфорат в пепел. Около 12 000 души са избягали в планините. Има арестувани от полицията, само че някои са съумели да изоставен и ще бъдат извършени следствия, с цел да бъдат открити. Настояваме за решение, което да подсигурява здравето и сигурността на нашите съграждани. В момента не можем да се доближим до лагера, с цел да имаме цялостна картина, само че считаме, че целият е погубен “, описа пред тв Мега кметът на Митилини Евстратиос Кителис.

Той означи, че измежду 12 000 бежанци, напуснали лагера, са тези, които са имали позитивен тест за ковид или е било планувано да бъдат сложени под карантина.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР