Поизводителите на олио скочиха срещу временната забрана за внос на

...
Поизводителите на олио скочиха срещу временната забрана за внос на
Коментари Харесай

Поизводителите на олио си искат евтиния слънчоглед от Украйна

Поизводителите на олио скочиха против краткотрайната възбрана за импорт на на ниска цена слънчоглед от Украйна, която държавното управление одобри.

Те оповестиха, че са застрашени от банкрути и ще има отрицателни последствия за цялата стопанска система от тази мярка, която те назовават неприемлива. И в контраст на зърнопроизводителите и на земеделския министър настояват, че у нас няма толкоз огромно количество суровина за преправка в големите потенциали на нашите фабрики.

" Временните ограничения за ограничение на вноса на зърно и маслодайни култури от Украйна ще доведат до банкрут на преработвателни компании в България. Предвид наложените тази седмица от държавното управление на България ограничавания за импорт на слънчоглед от Украйна и обсъжданите с Европейска комисия на циклични превантивни ограничения в границите на Европейски Съюз, опасенията ни са, че без национална позиция във връзка с всички наранени браншове от стопанската система може да се реализиран нежелани и мощно отрицателни последици за нашия бранш ", се споделя в мнение на Сдружението на производителите на растителни масла и маслопродукти в България.

Преработвателната промишленост не може да обезпечи нужния слънчоглед единствено от българския пазар, показва Яни Янев, ръководител на сдружението. Икономически последици от неразрешения украински импорт щели да понижат генерирания Брутният вътрешен продукт от бранша, да доведат до затваряне на предприятия, работа на понижен потенциал и понижаване на наетия личен състав.

При използване на тези ограничаващи ограничения за по-дълъг интервал сме изложени на сериозен риск от прекъсване на производството и несъблюдение на търговски контракти заради липса на суровина и неспособност за обмисляне в общоприетия за промишлеността 3-месечен интервал за обезпечаване на продукция, изясни Янев. Според него, обстановката ще докара и до продължителен дефицит на слънчогледово олио за вътрешното ползване и надлежно повишаване на цените за крайните консуматори. Щяло да се стигне и до нов растеж на инфлацията.

Производителите на олио виждат и друга заплаха - възбраната за импорт на слънчоглед ще пренасочи украинския слънчоглед към западноевропейските страни, които са обичайни пазари за българското олио и те ще бъдат изгубени за нашите маслобойни.

" С цел отбрана на промишлеността и отбягване на тези извънредно нежелани последици, считаме, че въведените ограничавания са неприемливи. Предлагаме в границите на позволеното директно прекосяване на слънчоглед за експорт да се позволява и преправка при цялостна отговорност, отчетност и настоящ надзор на преработвателните предприятия за експорт на 100% от създадените с украински слънчоглед артикули ", упорстват производителите на олио.

Оттам сдружението показват, че в сектора оперират над 100 дребни, междинни и огромни преработвателни предприятия, с над 10 000 души личен състав. Приходите за 2022 година са над 7 милиарда лв.. Фирмите са вложили стотици милиони левове в преработвателния потенциал на страната и в резултат на това България в този момент е най-големият експортьор на слънчогледово олио, шрот и белен слънчоглед в Европейски Съюз.

" Предвид на станалото към този момент незадоволително вътрешно произвеждане на слънчоглед, за огромна част от тази преправка се разчита на външен импорт, който в последните две години е от Украйна и други страни. Също по този начин, следва да се означи, че вътрешното произвеждане на слънчогледови модифицирани артикули осем пъти надвишава вътрешното ползване, тъй че този преработвателен отрасъл е мощно експортно насочен и един от най-големите и надеждни генератори на Брутният вътрешен продукт и данъчни доходи за България.

 

Дейността на преработвателите от промишлеността е с обичайни пазари за експорт на сурови слънчогледови масла в Индия, Южна Африка и др.; за експорт на слънчогледов шрот – в Китай, Израел, Мароко и др.; а за износна белен слънчоглед – в Съединени американски щати, Австралия, Нова Зеландия, Англия и други Заради краткотрайните ограничения за ограничение на вноса на зърна и маслодайни култури от Украйна, част от тези пазари могат да бъдат изгубени от България ", се споделя още в позицията.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР