Погрешно е да смятаме, че нормалната чревна флора е важна

...
Погрешно е да смятаме, че нормалната чревна флора е важна
Коментари Харесай

Зависят ли мъдростта и самотата от червата

Погрешно е да считаме, че естествената чревна флора е значима единствено за храносмилателната система. От години учените потвърждават с разнообразни проучвания, че здравето на червата е директно обвързвано с общото ни здраве и освен.
 Преяждането, мозъкът, инфра-лимбичната кора и каква е връзката сред тях
Защо преяждаме

Причината изобщо не е в апетита

Говори се и за " оста на червата и мозъка " , която съставлява комплицирана мрежа, свързваща чревната функционалност с прочувствените и когнитивни центрове на мозъка. Двупосочнатa връзка се контролира от невронната интензивност, хормоните и имунната система. А измененията в нея могат да доведат до стрес, тревога и когнитивни проблеми.

Ново изследване на откриватели от Калифорнийския медицински университет в Сан Диего пък преглежда връзката сред мъдростта, самотата и микробното многообразие в червата . А изводът е, че има директна взаимозависимост сред тях.
 Снимка 525457

Човешката чревна микробиота се състои от трилони микроорганизми - бактерии, вируси, гъбички, които се намират в храносмилателния тракт. Тяхното деяние се свързва директно със общественото ни държание, както и с опцията за отключване на разнообразни психологични болести.

В научния опит взимат присъединяване 187 участници на възраст от 28 до 97 години. Те сами правят оценка равнището на самотност, мъдрост, съчувствие, обществена поддръжка и обществена ангажираност. А откривателите вършат разбор на чревната микрофлора.

" Открихме, че по-ниските равнища на самотност и по-високите равнища на мъдрост, съчувствие, обществена поддръжка и ангажираност са свързани с по-голямо филогенетично благосъстояние и многообразие на чревния микробиом ", настояват създателите на проучването.
 Снимка 525459

Връзката сред двете към момента е мъчно да бъде в детайли обяснена, само че от дълго време не е загадка, че пониженото микробно многообразие нормално значи и по-лошо физическо и психическо здраве , предава.

" Възможно е самотата да докара до понижена непоклатимост на чревния микробиом и надлежно до понижена резистентност на разстройства, свързани със напрежението, както и до редовно инфектиране ", считат учените.
 Мозъкът, когнитивните функционалности, упражненията и по какъв начин да го държим в кондиция
Фитнес за мозъка

Как да държим мозъка си в добра форма

С две думи - самотните хора стават по-податливи на болести . Това важи в най-голяма степен за възрастните. Обратното също е годно - когато сме отзивчиви, подкрепяни и подкрепящи, естествената ни отбрана е по-висока. А новите заключения са и нова мотивация за по-задълбочен разбор на връзката сред мозъка и червата.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР