Погребаните архитектурни шедьоври на Пловдив Близо две години бункерът“ на

...
Погребаните архитектурни шедьоври на Пловдив Близо две години бункерът“ на
Коментари Харесай

Пловдив с най-скъпия бункер в света

Погребаните архитектурни шедьоври на Пловдив
Близо две години „ бункерът “ на Джамбаз тепе държи връх в обявите за недвижими парцели в Пловдив. Кацналата на южния скат на Джамбаз тепе незавършена постройка по този начин и не може да откри своя нов собственик. Собствениците - 8 души от семейството Братанови и Международен панаир-Пловдив, отхвърлят да смъкват цената. Интерес от евентуални купувачи има, само че към този момент сме надалеч от договорка, заяви пред „ Марица “ брокер в една от организациите за недвижими парцели.

Къщата е издигната при започване на 19. век от Саръ Ставри. Сградата е била симетрична като систематизиране, със салон и четири стаи на етаж. По-късно тя става интернат към българската мъжка гимназия. От разказите на възпитаници от това време излиза наяве, че животът в прелестната импозантна постройка по никакъв начин не е бил лек. Лете било страшна горещина, когато камъните и тепето се напичали от слънцето. Зиме пък стърчащата от хълма постройка била брулена от ветровете и в нея било ужасно студено. През 1898 година красивата къща изгаря. Остава каменната долна част, която по-късно е надстроена с нова постройка. В нея се обитава централното гръцко учебно заведение (до 1906 г.), а по-късно - столарското школо. През социализма се взима решение да се възвърне къщата на Саръ Ставри като ресторант. Така над тунела се появява " бункерът ", който виждаме и до през днешния ден. Реставрацията в никакъв случай и не е приключена.

Днес постройката е обект за проучване от страна на любопитни туристи и фотографи, привлечени от красивата гледка, която се виждат оттова.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР