/Поглеед.инфо/ Министерството на отбраната говори за последиците от трите атаки

...
/Поглеед.инфо/ Министерството на отбраната говори за последиците от трите атаки
Коментари Харесай

„Ще стане като в Чернобил. Москва иска от ООН да убеди Киев да прекрати стрелбата по АЕЦ в Запорожие

/Поглеед.инфо/ Министерството на защитата приказва за последствията от трите офанзиви на въоръжените сили на Украйна против АЕЦ Запорожие и град Енергодар

В петък украински военнослужещи са обстреляли три пъти региона на най-голямата атомна електроцентрала в Европа, която се намира в град Енергодар (Запорожка област). В резултат на това водородният водопровод е развален и във водородната станция е зародил факелен пожар на водорода. Обезточено е част от оборудването на енергоблок № 3, понижена е генерираната мощ на енергоблок № 4.

Министерството на защитата на Русия съобщи, че при положение на нови провокации, Киев ще носи цялостната отговорност за нарушение на работата на атомната електроцентрала и прикани интернационалните организации да „ осъдят незаконните дейности на режима на Зеленски “.

Пресслужбата на администрацията на Енергодар заяви за обстрела на територията на Запорожката атомна електроцентрала и зародилия вследствие на офанзивата пожар.

„ Бяха прекратени два електропровода, подаващи електричество към отворено разпределително устройство с мощ 750 kW, което е належащо за обезпечаване на сила и безвредна работа на енергоблоковете на Запорожката АЕЦ “, се споделя в отчета.

По предварителна информация няма потърпевши и починали. На място работят чиновници на пожарната, само че не могат да стартират локализация, защото прекъснатите линии са напрегнат. „ Ръководството на ВГА на град Енергодар и Запорожка област подхваща всички вероятни ограничения за нормализиране на работата на Запорожката атомна електроцентрала допустимо най-скоро “, подчертаха от администрацията.

Малко по-късно въоръжените сили на Украйна нанесоха втори удар по електроцентралата.

„ Два часа след първия удар от противоположния бряг на Днепър беше осъществен още един артилерийски обстрел на АЕЦ. Този път националистите съумяха да реализират задачата си, артилерийски снаряди удариха индустриалната площадка на атомната електроцентрала “, написа в Telegram Владимир Рогов, член на основния съвет на администрацията на Запорожка област.

„ Естеството и мащабът на вредите вследствие на украинските военни закононарушения се прецизират “, добави той.

Освен това украинските войски нанесоха артилерийски удар по жилищен регион в град Енергодар, пострадаха и гражданската инфраструктура. „ Пострадали са осем гаража и три коли. Също по този начин, електропроводът, подобаващ за трансформаторна подстанция Луч, беше развален, два микрорайона бяха изцяло изключени. Информацията за жертвите измежду цивилното население продължава да се обяснява ”, оповестява телеграм каналът „ Энергодарский связной “.

Отговорността пада върху режима в Киев “

Министерството на защитата на Руската федерация съобщи, че по територията на града са били изстреляни общо 20 снаряда с диаметър 152 мм. Подразделение на 45-а артилерийска бригада на въоръжените сили на Украйна обстрелва гарата и околните територии от огневи позиции край село Марганец.

„ В резултат на обстрела в град Енергодар отчасти липсват електрозахранване и водоснабдяване, на атомната централа е е останало без електрозахранване част от оборудването на енергоблок №3, а генерираната мощ на енергоблок № 4 е понижена. Освен това тръбопроводът за водород беше развален, което провокира пожар на във водородната станция и докара до факелно изгаряне на водорода “, се споделя в изказване на министерството.

„ За благополучие “ украинските снаряди не са поразили околните нефтени и мазутни уреди и кислородната станция, тъй че е избегнат по-голям пожар и допустима радиационна повреда.

„ Особен цинизъм на тази провокация на киевския режим придава фактът, че тя беше осъществена по време на провеждането в Ню Йорк, под егидата на Организация на обединените нации, на интернационална конференция за действието на Договора за неразпространение на оръжия. на нуклеарните оръжия. Призоваваме интернационалните организации да осъдят незаконните дейности на режима на Зеленски, който прави актове на нуклеарен тероризъм. В случай на по-нататъшни провокации в атомната електроцентрала, цялата отговорност за спирането на нейната работа е напълно на режима в Киев “, се споделя в изказване на съветското министерство на защитата.

" Ситуацията е извънредно рискова "

Властите в Запорожие ще документират новите обстоятелства за офанзивата против електроцентралата и ще предадат всички събрани доказателства на Международната организация за атомна сила ( МААЕ ).

„ Виждаме, че броят на ударите на Въоръжените сили на Украйна против Запорожката АЕЦ през днешния ден към този момент е десетки, в случай че вземем поради ударните дронове, артилерия и РСЗО. Или би трябвало да се намеси МААЕ, или ни чака същинска злополука. Това е тяхна зона на отговорност и те би трябвало или по-скоро са длъжни да оценят какво се случва “, прикани Рогов.

Ден по-рано ръководителят на МААЕ Рафаел Гроси съобщи, че обстановката в атомната електроцентрала е „ изцяло отвън надзор “ и станцията работи с нарушавания. Организацията също няма връзка със чиновниците на предприятието.

„ Нарушени са всички правила за безвредна употреба на атомните електроцентрали. Рисковете са доста съществени, обстановката е извънредно рискова “, акцентира Гроси. „ Моля като интернационален обществен служащ, като началник на интернационална организация, доста апелирам и двете страни да разрешат [нашето] посещаване “, добави той.

Руското външно министерство твърди, че съветската страна е била подготвена да спомага за визитата на представители на МААЕ в Запорожката АЕЦ, само че секретариатът на Организация на обединените нации не е дал единодушие за това.

„ Съгласувахме датите на визитата – края на юни, поради комплексната логистика на това пътешестване, гарантирахме оптималната степен на сигурност на членовете на делегацията. Въпреки това, единствено няколко дни преди плануваното идване на делегацията на МААЕ, секретариатът на Организация на обединените нации отхвърли да утвърди това посещаване <...> Сигурни сме, че Киев в началото е бил заинтригуван да прекъсне тази задача, с цел да предотврати неподходящи оценки от страна на МААЕ, че станцията работеше обикновено ”, - изложи своята версия Игор Вишневецки.

Ще наподобява на Чернобил “

След днешния обстрел съветското външно министерство предизвести, че злополуката в Запорожката АЕЦ, в случай че се случи, ще бъде сходна на Чернобил.

„ Ситуацията е извънредно тревожна, изпълнена с породена от индивида злополука в най-голямата атомна електроцентрала в Европа. Тази злополука, в случай че там се случи повреда, ще бъде сходна на Чернобил “, сподели Вишневецки.

„ Бихме желали да призовем интернационалните организации, на първо място към Организация на обединените нации и МААЕ, както и към страните, които имат въздействие върху режима в Киев, да подхващат дейности, тъй че обстрелът на атомната централа неотложно да спре “, добави той.

Преди това Запорожката АЕЦ произвеждаше една четвърт от цялата електрическа енергия в Украйна. Състои се от шест енергоблока и е най-големата в Европа. От 1996 година е част от Енергоатом, следен от Украйна. Руските сили управляват атомната електроцентрала от март 2022 година

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Уважаеми читатели на, лимитират ни поради позициите ни! Влизайте непосредствено в уеб страницата www.pogled.info. Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал/горе вдясно/: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР