Погледнете в небето! Това е комета… Това е астероид… Всъщност,

...
Погледнете в небето! Това е комета… Това е астероид… Всъщност,
Коментари Харесай

Загадъчен обект ще прелети край Земята през февруари

Погледнете в небето! Това е комета… Това е астероид… Всъщност, какво е това?

Тайнствен обект ще прелети край земята през идващия месец. Характеристиките му обаче са толкоз необикновени, че даже най-големите мозъци на НАСА не могат да го дефинират.

Обектът, кръстен 2016 WF9, е видян от търсещия метеорити и комети план NEOWISE на 27 ноември 2016г. Учените считат, че е необятен към 1км и ще премине на 51 милиона километра от Земята на 25 февруари.

Мистерията провокира съществено комплициране в НАСА, тъй като никой не може да каже дали обектът е комета или метеорит. По предписание, метеоритите нормално са скалисти или с железна конструкция, до момента в който кометите са ледени. Този обект е мрачен и неотразяващ, което е индикация, че е комета. Липсва обаче присъщия облак от газове и прахуляк. Тези неясноти значат, че и произходът на обекта е незнаен.

„ 2016 WF9 може да е с кометен генезис. Обектът демонстрира, че границата сред метеоритите и кометите е неразбираема. Може би с времето той е изгубил газовия си облак ли пък е под повърхността му. “ – разяснява Джеймс Бауър от НАСА.

NEOWISE обаче съумява да открие различен обект, за който се знае малко повече. В края на предходната година учените разпознават C/2016 U1 – комета, която към този момент минава край Земята. Тя ще е забележима от северното полукълбо през първата седмица на годината в часовете преди изгрев.

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР