Погледнете снимката по-долу! Това е снимката с най-висока разделителна способност

...
Погледнете снимката по-долу! Това е снимката с най-висока разделителна способност
Коментари Харесай

Руски космически телескоп с рекордно детайлна снимка!

Погледнете фотографията по-долу! Това е фотографията с най-висока разграничителна дарба на астрономически обект, снимана до този миг!

Руският галактически телескоп “Спектр-Р ” (Радиоастрон) бе изстрелян сполучливо благодарение на ракетата “Зенит ” на 18 юли 2011 година. Оттогава до ден сегашен той продължава да следи Вселената в радиодиапазона.

В астрономията съществува следното предписание: колкото по-далече следим и колкото по-голяма резолюция целим, толкоз по-голям телескоп ни би трябвало. Но при радионаблюденията имаме огромно облекчение – резолюцията зависи единствено от това какъв брой отдалечени са антените. Отделни радиотелескопи могат да се обединят и да следят обекти, функционирайки като един общ огромен телескоп  – този способ се назовава астрономическа интерферометрия.

Орбитата на “Радиоастрон ” има разцвет, който доближава 390 000 километра. Обединявайки данните на галактическия телескоп със система от наземни телескопи, учените организират наблюдения с невиждани до този миг елементи!

Долната фотография е на свръхмасивна черна дупка, намираща се на 900 милиона светлинни години от нас в галактиката BL Lacertae. Тази фотография може да не стопира дъха ни, само че все пак резолюцията на комбинираните телескопи ( “Радиоастрон ”-наземни телескопи) е такава, че все едно можем да я съпоставим с това от тук да забележим стотинка на повърхността на Луната. Заснетият район по-долу би се вмъкнал в границите на нашата лична Слънчева система.

Благодарение на невижданата до този миг разграничителна дарба, учените за пръв път разгадават фините елементи на тази вселена, написа IFL Science.

Невероятното достижение е разказано в научна публикация в списание Astophysical Journal с импакт фактор за 2014 година 5.993.

Credit: Gomez, et al., Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР