Погледнете нагоре в ясна нощ и ще видите хиляди звезди,

...
Погледнете нагоре в ясна нощ и ще видите хиляди звезди,
Коментари Харесай

На какво разстояние една от друга са звездите?

Погледнете нагоре в ясна нощ и ще видите хиляди звезди, които мигат над вас. Тренираното око може да наблюдава най-ярките тела, с цел да открие всичко - от популярен ловджия до митологична морска сирена, само че за множеството от нас това е просто главозамайващ масив от точки. Но на какво разстояние една от друга са тези звезди? Яснота дава „ Live Science “.


Според Националната радиоастрономическа обсерватория междинното разстояние сред две звезди в Млечния път е към 5 светлинни години, или 29 трилиона благи (47 трилиона километра).

Човешкото око обаче не вижда тази междинна стойност. Нашата визия за нощното небе е единствено двуизмерна фотография на най-ярките звезди. Една забележима звезда в действителност може да са две, свързани между тях, а обособените звезди в съзвездието може да са доста по-отдалечени една от друга, в сравнение с наподобяват.

" Никога не се доверявайте на съзвездията ", споделя пред „ Live Science “ Анна Росен, астрофизик и доцент в Държавния университет в Сан Диего. " Ако видите две звезди една до друга на небето, това е 2D проекция ", сподели тя. " Не знаете дали те в действителност са една до друга. "

Разстоянието сред звездите варира доста. Според НАСА Слънцето се намира на към 4,25 светлинни години (25 трилиона благи или 40 трилиона км) от най-близката си прилежаща звезда - Проксима Кентавър. От друга страна, Проксима Кентавър е една от трите звезди в системата и е отдалечена единствено на една пета от светлинната година от най-близките си съседи, съгласно Space.com.

Системата на Кентавър демонстрира, че междинното разстояние сред звездите в галактиката не обрисува цялостната картина на разпределението на звездите, което също се трансформира с времето. " Ако се вгледате по-отблизо и насочите телескопите към тези райони в разнообразни еволюционни възрасти, нещата са по-сложни ", споделя Росен.

Звездите се движат. Въпреки че сме прекомерно надалеч, с цел да могат очите ни да проследят придвижването на звездите - ето за какво виждаме съзвездия - бихме могли, в случай че живеем задоволително дълго.


" Всички звезди наподобяват доста статични, само че в случай че бяхте в положение да пътувате през хилядолетията, в действителност щяхте да видите, че формата на съзвездията постепенно се трансформира ", споделя Йос де Бруйне, астроном от Европейската галактическа организация, пред „ Live Science “.

Настоящото схващане на откривателите е, че множеството звезди се раждат в групирани среди, относително близо една до друга, само че с течение на времето външните въздействия в пространството, като да вземем за пример общото гравитационно поле на галактиката, могат да накарат звездите постепенно да се разпилян.

Силното гравитационно привличане на Млечния път нормално стопира звездите да се отдалечат прекалено много една от друга и нашата вселена не е единствена в това отношение. Де Бруйне отбелязва, че междинното разстояние сред звездите в Млечния път - 5 светлинни години - е типично за дистанцията сред звездите в други галактики. Някои звезди обаче могат да избягат от родните си галактики и от звездните си съседи. Звездите, които се ускорят до задоволително висока скорост, ще се освободят от гравитационното привличане на галактиката си. Механизмът, по който това се случва в Млечния път, включва гигантската черна дупка в сърцето на нашата вселена. Наречена Стрелец А*, тази галактическа черна дупка е с маса 4 милиона пъти по-голяма от тази на Слънцето.

" Ако някоя звезда се окаже в непосредствена непосредственост до тази черна дупка, тя няма да бъде погълната, само че ще бъде мощно ускорена ", споделя де Бруйне. " Тя ще получи някакъв тип ускоряване на скоростта си като изстреляна с прашка. "

Звездите, които са подложени на този или различен способ на ускоряване, постепенно ще изоставен галактиката. След като излязат, те могат да се носят сами в големите празнини сред галактиките, които могат да се простират на милиони светлинни години. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР