/Поглединфо/ Във вторник Китай стартира национална инициатива за събиране на

...
/Поглединфо/ Във вторник Китай стартира национална инициатива за събиране на
Коментари Харесай

Китай пусна за обществено обсъждане проектоправила за контрол на технологията за лицево разпознаване

/Поглединфо/ Във вторник Китай започва национална самодейност за събиране на отзиви от жители по отношение на проектоправила, ориентирани особено към технологията за лицево различаване. Това е първият път, в който страната се пробва да сътвори детайлни насоки за потреблението на технологията на национално равнище.

Запознати с въпроса показаха, че въпреки технологията за лицево различаване да предлага улеснения и успеваемост, в обществото съществуват опасения по отношение на евентуална корист с нея и нарушение на персоналната цялост. По тази причина изработването на правила е незабавно належащо, с цел да се реализира баланс сред развиването на технологията и отбраната на поверителността.

Проектоправилата плануват строги условия за събирането, съхранението и потреблението на данни за лицево различаване. Така да вземем за пример, организациите, употребяващи тази технология би трябвало да получат единодушие от лицата, преди да съберат техните данни. Те би трябвало също по този начин ясно да показват задачата и обсега на събирането на данни и да подсигуряват, че те се употребяват само за тази декларирана цел. В плана се показва, че е за предпочитане да се употребяват небиометрични софтуерни решения за различаване.

Освен в случай че не е получено самостоятелно единодушие или не става въпрос за поддържане на националната сигурност, публичната сигурност или отбрана на живота, здравето и имуществото на лица в изключителни обстановки, никоя организация или лице не може да употребява технология за лицево различаване, с цел да проучва сензитивна персонална информация, като раса, етническа принадлежност, религиозни убеждения, здравен или обществен статус, се споделя в плана.

Хотели, банки, железопътни гари, летища, спортни обекти, изложбени зали, музеи, художествени галерии, библиотеки и други бизнес места не могат да принуждават или подвеждат лица да одобряват технология за лицево различаване, с цел да удостоверяват самоличността им, в случай че не е планувано друго в закон или административни разпореждания.

Оборудване за приемане на изображения и лична идентификация не би трябвало да се конфигурира в хотелски стаи, публични бани, съблекални, тоалетни и други места, където може да се наруши неприкосновеността на персоналния живот на хората.
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР