/Поглединфо/ Светът започва нова златна треска. Благородният метал продължава активно

...
/Поглединфо/ Светът започва нова златна треска. Благородният метал продължава активно
Коментари Харесай

Засиленото търсене на злато е съвсем разбираемо

/Поглединфо/ Светът стартира нова златна тресчица. Благородният метал продължава интензивно да се изкупува освен от международните централни банки, само че и от частни лица. Цените се задържат покрай исторически върхове. Мнозина чакат нов исторически връх. Защо има подобен звук към златото и какъв брой дълго ще продължи?

От края на март златото се задържа покрай номиналния връх за всички времена от 2072 $ за тройунция. Светът приказва за нова златна тресчица. Златото продължава да се купува както от частни вложители, по този начин и от международните централни банки. През 2022 година централните банки са купили 1079 тона кюлчета, най-вече от началото на отчитането през 1950 година През първото тримесечие на 2023 година - спомагателни 228 тона метал. Запасите не престават да се попълнят. Тази година доста спекуланти са замръзнали в очакване на нов ценови връх, показва “Файненшъл Таймс ”.

Златната тресчица не подминава и Русия. Освен това търсенето е повишено точно от частни купувачи на монети и слитъци. „ Миналата година Русия анулира Данък добавена стойност върху кюлчета и частни търговци купиха повече от 75 тона злато в кюлчета и монети. Това е връх за цялото битие на всяка Русия - било царска, било руска, било днешна. Това в никакъв случай не се е случвало “, споделя Алексей Вязовски, вицепрезидент на “Златен монетен двор ”.

Данъчните облекчения, несъмнено, изиграха своята мотивационна роля. А търсенето на метала беше подкрепено от дедоларизацията на съветската стопанска система.

„ Когато настъпи суматоха, хората тичат да вземат пари от банките и да ги влагат в непозната валута. А в този момент поради глобите беше неразрешен вносът на долари и евро. И управляващите предложиха опция. Златни слитъци към този момент са позволени да се продават освен на банки, само че и на “Гознак ” и рафинерии (те почистват металите от примеси). Надяваме се, че на юридическите лица също ще бъде позволено да продават злато, тогава търсенето ще бъде още по-високо и цената ще бъде по-приемлива ”, споделя източникът.

Данните за запасите на Руската централна банка са класифицирани, тъй че не е ясно дали купува или продава злато. Но Вязовски допуска, че равнището на златото в запасите е останало на същото равнище - 2300 тона.

Но централните банки на други страни предходната година в действителност доста усилиха закупуването на злато.

„ Китай купи доста злато предходната година и продължава да го прави и тази година. Защото в този момент Пекин продава държавни облигации на Съединени американски щати. КНР разполага с по-малко от 1 трилион $. Пекин вижда какво се случи с съветските запаси и стартира да се застрахова. Те изхвърлят американски държавни облигации всеки месец и влагат във физическо злато, което изнасят в Шанхай “, споделя Вязовски. Турция, Египет и други страни, които изпитват проблеми със Съединени американски щати, също купуват злато.

„ Между другото, някои европейски страни също усилиха своите златни запаси - да вземем за пример, за моя изненада, Полша. Може би това е някакво украинско злато, само че като цяло това е мъглива история “, споделя специалистът.

„ Но страните, които не могат да следват самостоятелна финансова политика, са принудени от Съединените щати да купуват техните държавни облигации. Основният притежател на тези американски скъпи бумаги на стойност над един трилион е Япония, която няма къде да отиде, защото на нейна територия са ситуирани американски военни бази. На второ място измежду притежателите на облигации е Китай, който ги изхвърля всеки месец. Третият по величина собственик на държавни облигации на Съединени американски щати е Англия. Съединени американски щати могат да печатат долари, само че главната им цел е да накарат васалите да купуват тези долари. Китай би трябвало да бъде сменен от някой. Но никой не желае да купува американски дълг, откакто е научил урока за блокиране с едно щракане на пръстите. Но финансовият неоколониализъм си е финансов неоколониализъм. Ако една страна загуби своята самостоятелност във военно отношение, тя я губи и във финансовата сфера “, споделя вицепрезидентът на компанията “Златния монетен двор ”.

Частните западни вложители - американски и европейски - също интензивно изкупуват злато. „ Данните от задгранични монетни дворове сочат рекордни продажби както на златни, по този начин и на сребърни монети “, споделя Вязовски.

Що се отнася до цените, златото се движи към историческия връх от 2072 $ за тройунция от март. „ Миналата седмица златото мина историческия връх, само че не можа да устои, цените в последна сметка паднаха. Защото цените на златото се манипулират. В международен мащаб наклонността при златото е възходяща, само че всякога, когато металът доближи нов връх в цената, незабавно виждаме всеобщи разпродажби от централните банки, които са част от по този начин наречения златен пул. Това е такова съглашение сред интернационалните централни банки, което има за цел да ограничи покачването на цената на златото, защото то е натурален съперник на $ и аварийните валути. Тъй като златото се търгува най-вече в безпарична форма, е елементарно да се манипулира “, споделя Вязовски.

Експертът показва, че има два разновидността за развиване на обстановката. Базовата прогноза е повишение на цената на златото до 2300 $ за тройунция до края на годината. „ Това е непретенциозен напредък. Приблизително подхожда на растежа, който беше в предходните години - шест до осем % “, споделя вицепрезидентът на “Златния монетен двор ” Вторият сюжет е внезапното повишаване на цената на златото до 3000 $ за унция. Това ще се случи при всяка рецесия на финансовите пазари, която ще бъде провокирана или от банкрут на Съединени американски щати (малко евентуално, защото лимитът на обществения дълг ще бъде увеличен), или от банкрут на друга огромна банка, или от " черен ден " на пазара на акциите или друго отрицателно събитие.

Експертът разяснява, че при положение на рецесия в Съединени американски щати цените на златото ще паднат сега, само че по-късно ще тръгнат внезапно нагоре, както към този момент се случи да вземем за пример през 2008 година Ето за какво, на ниски цени, всички стартират да купуват злато с неспокойствие, осъзнавайки рисковете от други активи.

Има редица фактори, които приказват в интерес на растежа на златото по отношение на $. „ Първо, Съединени американски щати са на прага на криза и падащата стопанска система най-вероятно ще бъде избавена посредством намаление на лихвените проценти и меката политика на Федералния запас – по това време златото нормално нараства. Второ, геополитическото напрежение в Европа не понижава, което значи, че вложителите ще държат средствата си в такива защитни активи като златото. Златото си коства да се има в тези времена, когато финансовите активи оферират негативна действителна възвращаемост, както в този момент “, заключва Александър Потавин, анализатор във “Финам ”.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР