Поглед към скандала, който преди две години разтресе държавата, а

...
Поглед към скандала, който преди две години разтресе държавата, а
Коментари Харесай

Резултатът от скандала Къщи за тъщи

Поглед към абсурда, който преди две години разтресе страната, а точно къщите за посетители, строени с европейски пари, които се оказаха къщи за родственици на овластени лица. Само 24-ма от санкционираните притежатели на така наречен " Къщи за тъщи " са върнали получените евросубсидии, без да апелират в съда.

Възстановените суми възлизат на към 520 000 лв.. Това демонстрира настояща информация, която bTV изиска от Държавен Фонд " Земеделие ". Това е към една десета от всички 251 наказателни процедури на стойност над 46 млн. лв., които започнаха през 2019 година Много от притежателите на къщи за посетители се борят в съда против санкциите, тъй като споделят, че са несправедливи.

В село Лопян посещаваме къщата за посетители на Янко Димчев. През 2014 година фамилията е утвърдено за дотация от Европа в размер на близо 312 000 лв.. Това е 70 на 100 от цената, останалите 30% Янко би трябвало да обезпечи самичък.

„ Бързаха тогава да подпишат, с цел да не връщаме пари в Европейски Съюз и подписваха наред и 2015 година беше изпълнена инвестицията “, описа той.

От 2016 година къщата посреща посетители, само че през 2019 година притежателите са глобени да върнат 100% от европейката дотация. Няколко месеца по-рано инспекция от Държавен фонд „ Земеделие “ открива, че стопаните са изрядни и нарушавания с европари няма. „ Това е работеща къща, в която се работи по 18 часа, някой път и по 24 часа “, добави Янко. Санкционирани са стотици дребни бизнеси, измежду тях и Искра Оракова с къща за посетители в село Скребетно.

„ Само месец по-късно всички ние получихме актове за 100% връщане на дотацията. На петата година ни споделиха, че не изпълняваме бизнес проект, който е планиран, ние не сме подписвали подобен документ “, изясни тя.

Искра би трябвало да върне над 178 000 лв., само че до момента в който посреща посетители, се натрупат и лихви от 30 000 - 40 000 лв.. „ Тези отговорности висят в Национална агенция за приходите на всички нас, с лихвите. Много от нас са заложили персонални имущества, с цел да ги довършат тия къщи, взимали са заем, това не е просто една къща, а ориста на хиляди български фамилии “, добави Искра.

От съдружие " Работещи къщи за посетители " настояват, че страната е глобила всички, без значение дали работят или употребяват къщите за себе си. „ Две години ни размотават по институциите, запорирани сметки, парцели, а ние работим и посрещаме туристи “, добави Искра.

От Държавен фонд „ Земеделие “ предоставиха на bTV информация, само че отклониха поканата за изявление. Споровете се вземат решение в съда, като едвам 87 каузи са завършили - 48 решения са в интерес на притежателите, а 39 в интерес на фонда, като 214 каузи още не престават.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР