Поевтиняването на имотите в България остава мираж, еврото може да

...
Поевтиняването на имотите в България остава мираж, еврото може да
Коментари Харесай

Поевтиняването на имотите в България остава мираж, еврото може да ги изстреля нагоре

Поевтиняването на парцелите в България остава мираж, еврото може да ги изстреля нагоре.

Това излиза наяве от разбора на Евгени Василев, изпълнителен шеф на една от огромните компании за недвижими парцели в София.

„ Изследвал съм пазара на недвижими парцели в прибалтийските страни – Латвия, Литва и Естония. В тези от тях, в които е признато еврото, цените на парцелите се коригираха и то много нагоре, което не е доста добре, само че това е нещото, което се случи там “, сподели Евгени Василев, изпълнителен шеф на компания за недвижими парцели.

Неговото пояснение за този резултат на пазара е – повдигането на лихвите по заемите, които евентуално ще стартират да се изравняват с тези в еврозоната.

„ Това, което планувам да се случи до приемането на еврото от България, е самите лихви в еврозоната да стартират да спадат и ние да догоним спада, който се случва там и да го изравним на равнища 3% до 4,5%. И въпреки всичко се колебая, че ще са толкоз високи лихвите в България през идващите няколко години “, предвижда специалистът.

След приемането на еврото можем да чакаме леко повишаване на лихвите по заемите и лихвите по депозитите, сочат плановете на Василев

Според него сега българите избират да влагат парите си в парцели. След повдигането на лихвите по депозитите ще има и интерес и към тях, както и към държавните скъпи бумаги. Онова, което движи пазара на парцели сега, са ниските лихви по заемите, а когато има търсене е обикновено цената, в случай че не пораства, най-малко да се задържа.

„ Издадените разрешителни за градеж спадат, само че след година-две, когато има дефицит, още веднъж цените леко ще се вдигнат “, сподели Василев.

По негови думи никой няма полза от внезапното повдигане на цените на парцелите и неустойчив пазар. Прогнозите са растежът на цените да покрие растежа на инфлацията е да не бъде повече. Това значи, че в случай че инфлацията се резервира сред 4 и 5% за годината, растежът на цените ще бъде в същите параметри.

Източник: бТВ

Още вести четете в графа „ Бизнес “

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР