Поети, писатели, художници, музиканти и професори се събират в Сливен

...
Поети, писатели, художници, музиканти и професори се събират в Сливен
Коментари Харесай

Дни на ромската култура започват в Сливен

Поети, писатели, художници, музиканти и професори се събират в Сливен до 2 до 4 октомври за присъединяване в Дните на ромската просвета. Националните празници се организират за трета поредна година, провежда ги Ромската академия за изкуство и просвета в партньорство с общината.

Празниците ще бъдат открити в огромен концерт в зала „Сливен“ с присъединяване на отбор „Романи чълхъя“ и солисти – кавалджията на планетата Теодосий Спасов и фолкпевицата Бони. Концертът е отдаден известния музикант и възпитател Йордан Русчев-Данко. На идващия ден в художествената изложба „Димитър Добрович“ ще бъде подредена галерия „Ромско изкуство и занаяти“. Ще бъдат оповестени носителите на награди от националния конкрс за лирика на името на Усин Керим. Първото издание на състезанието бе оповестено през 1996 година от вестник „Дром Дромендар“, а оценките бяха връчени по-късно в Столичната библиотека.

Програмата ще завърши с научна конференция в хотел „Спорт палас“ на тематика „Ромите през 21 век -култура и идентичност“. Конференцията се организира със съдействието на проф.Маргарита Карамихова от Великотърновския университет. Тя ще открие форума с отчет „Динамика на идентичността“. На тази тематика са посветили свои проучвания доктор Румян Сечков, доцент Петя Банкова, доктор Йосиф Нунев. Проф.Мая Грекова от Софийския университет ще отвори полемика за неуспеха на „Политиката на просветителната интеграция на децата и учениците от етническите малцинства“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР