Поетът Атанас Капралов представя новата си книжка Балът на цветята

...
Поетът Атанас Капралов представя новата си книжка Балът на цветята
Коментари Харесай

Атанас Капралов представя Балът на цветятапърво в...

Поетът Атанас Капралов показва новата си брошура " Балът на цветята " първо в Димитровград. Творецът, чиито корени са в село Крепост е решил да направи премиерата на новата си детска брошура в родния си град.

Стихосбирката " Балът на цветята " ще бъде промотирана на 23 март (петък) от 13,00 часа в Клуба на дейците на културата.
" Ще се веселя да се срещнем там, другари! " Писа в обществените мрежи Капралов, който сега е шеф на Националния литературния музей в София.

Атанас Капралов е роден в Димитровград на 13 юли 1958 година Завършва българска филология в Пловдивския университет „ Паисий Хилендарски “. Бил е секретар на съвета за просвета в родния си град, организатор в Дома музей „ Пеньо Пенев “, основен редактор на вестник „ Ориент експрес “, общински консултант и ръководител на комисията по просвета и вероизповедания в Димитровград, шеф на Драматичен спектакъл „ Апостол Карамитев “, ръководител на Сдружение с нестопанска цел „ Компакт арт “ София.

Автор е на стихосбирките „ Нежен друмник “ (1990), „ Завръщане в слънцето “ (1996), „ Голота “ (2002), „ Дамгосан “ (2006), „ Жив и свободен “ (2012), на книжката за деца „ Цветно знамение “ (2008), на сборници със мемоари за родния си град, за поета Пеньо Пенев и други Негови стихове са спирани през втората половина на 80-те години от тоталитарната цензура и популяризирани в ръкопис. Участвал е в основаването на песни за театрални спектакли, по негови стихове шлагери изпълняват Михаил Белчев, Ваня Костова, Васил Петров, Ивайло Гюров, Емилия Валенти и други Има текстове в образователни пособия за деца, печелил е влиятелни награди в състезания за детски песни с композиторите Вячеслав Кушев, Хайгашод Агасян, Юрий Ступел, Светослав Лобушки и други Творби за възрастни на Капралов са превеждани на френски, немски, съветски, британски, румънски, турски и други езици, представян е в Лондон, Чикаго, Париж, Виена.

Носител е на националната литературна премия „ Димчо Дебелянов “ за 2008 година, на „ Златен пегас “ за 2012 година, на националните награди „ Валентин Найденов “ за 2013 година, „ Николай Искъров “ за 2015 година, на първа премия от националния лиричен конкурс „ Биньо Иванов “ за 2016 година, на интернационалните награди в Париж и Москва./Хасковска Марица
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР