Поетапното нарастване на цените на горивата от началото на годината

...
Поетапното нарастване на цените на горивата от началото на годината
Коментари Харесай

Дизелът и бензинът няма да скачат до края на лятото

Поетапното повишаване на цените на горивата от началото на годината е закономерно след срутва им в пандемията - доближават се гладко равнищата отпреди нея. Банки също са на полусъединител да вземат това, което не съумяха през последната година, сподели Живодар Терзиев, ръководител на българската газова и петролна асоциация.
Ръст и през идващите месеци е разумно да забележим, предвижда той. След като барелът през вчерашния ден доближи равнища от 69-70 $, автоматизирано това ще отключи предлагането и ще стартират да се добиват тези количества, които бяха стопирани предходната година, което пък ще върне пазара в естествената му наклонност. Твърде евентуално е цените на горивата, които виждаме сега, да се задържат и през идващите летни месеци, предвижда Терзиев.
Цените единствено на биодобавките, които се влагат в дизела, са с над 70% на звук за вчерашния ден на международния пазар, уточни той. Но не бих се заел с съответна прогноза за скок на цените, които виждаме сега по бензиностанциите, персонално аз се надявям те да останат до края на летния сезон, сподели шефът на асоциацията.
Потребителите да не се плашат, че даже при известно повишаване на интернационалните пазари на суровините ще видят нещо ужасяващо като цени на нашия пазар, успокои специалистът.
Най-важно е джобът на българина да може да понесе интернационалните цени, това в действителност е казусът, заключи той. Но подсети, че цените на горивата в България са най-ниски по отношение на останалите страни в Европейски Съюз. Това не е за сметка на качеството, безапелационен бе той.
Точно година след концепцията за държавна верига бензиностанции има единствено назначение на шефа на компанията и няколко чиновници. Имахме диалог със служебното държавно управление, не виждам съществено планове това да бъде развивано. Държавната петролна компания била поканена от асоциацията да им стане член, да се запознае с проблемите в бранша, щом се кани да държи дял от него и най-много с това, което оскъпява - сивият бранш, условията към горивата, данъци, заделяне на ресурси за изключителни обстановки, енергийна успеваемост, изясни Терзиев. Надявaли се в случай че тази държавна петролна компания започва активността си, в действителност да стане водещ член на асоциацията.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР