„Поемам ангажимент за задълбочаване на сътрудничеството с представителите на научните

...
„Поемам ангажимент за задълбочаване на сътрудничеството с представителите на научните
Коментари Харесай

Ръководството на МЗХГ обсъди мерки за опазване на горите с лесовъди и учени

„ Поемам ангажимент за задълбочаване на съдействието с представителите на научните и университетски среди при идното разискване на отчет за положението на горския бранш и набелязване на съответни ограничения в проекта за деяние за развиването му.” Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов на среща с изтъкнати представители на горската научна общественост. Той почерта, че това е значима част от идния спор по нужните неотложни задания в бранша, свързани с контрола и стопанисването.

Министър Порожанов акцентира, че ще се търсят способи за финансово подкрепяне на научната активност в бранша.
„ Разчитаме на Вас да бъдете като наш коректив с скъпия на практика и управнически опит, знанията и концепциите, които имате”, акцентира от своя страна заместник-министър Атанас Добрев по време на дебатите, които инициира Министерство на земеделието, храните и горите и Изпълнителна организация по горите. Заместник-министърът уточни, че желанието е такива срещи да се организират регулярно, като на тях бъдат представяни за координиране подготвяни планове за документи в горския бранш.
Всички участници в срещата се съгласиха, че най-неотложният проблем е възстановяване здравословното положение на горите, като преди всичко измежду тях е оправянето със съхненето на горите и оползотворяване на дървесината от засегнатите територии. Акад. Александър Александров от Института по гората уточни, че са нужни незабавни ограничения във връзка с съхненето – където би трябвало да се отсече, в случай че е належащо – да се залеси. Беше подложен въпросът и за ограничение настъплението на насекомото „ борова процесионка”. Проф. Димитър Павлов сложи въпроса за запазване на биологичното многообразие в процеса на стопанисване на горите.

Проф. Васил Василев акцентира нуждата от по-добра техническа обезпеченост на осъществяваните действия в горите. Акад. Александров акцентира още, че е нужна мощна горска власт. В тази връзка заместник-министър Атанас Добрев осведоми, че се приготвя възобновяване на контролните пунктове в горските територии за още по огромна предварителна защита на фона на засилените инспекции от началото на сегашния управнически мандат.

Необходим е нов закон за горите с нова философия, като да се реши коя е най-адекватната форма на стопанисване и ръководство, акцентира по време на полемиката акад. Александров. Мерките би трябвало да се вземат незабавно, тъй като след половин година ще е късно, акцентира ученият. Той направи паралел с моделите на стопанисване в Румъния и Сърбия, където има малко, само че мощни предприятия. Обсъден беше и въпросът с ръководството на националните паркове, като беше направено предложение за основаване на естествен парк в Родопите.

Министърът изрази оптимизъм във връзка с разискваните проблеми и в намирането дружно на правилните решения. Той изрази очакване да получи от научните среди съответни препоръки и отзиви по какъв начин ръководството и контролът в горите могат да бъдат по-ефективни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР