Подводният свят е изпълнен с удивителен набор от завладяващи създания,

...
Подводният свят е изпълнен с удивителен набор от завладяващи създания,
Коментари Харесай

Поведение на рибки дискус

Подводният свят е изпълнен с изумителен набор от завладяващи създания, измежду които рибата дискус (Symphysodon spp.) се откроява като същинско знамение. Известни със своите живи цветове и грациозни придвижвания, дискусите пленяват сърцата на запалянковците на аквариума от десетилетия.

Освен зашеметяващия си външен тип, тези превъзходни създания демонстрират завладяващи модели на държание, които прибавят дълбочина към тяхната прелест.

В тази публикация се задълбочаваме в завладяващото държание на рибите дискуси, хвърляйки светлина върху тяхната обществена динамичност, способи на другарство и други завладяващи аспекти от живота им.

Какво е държанието на рибките дискус?

Рибите дискуси са известни със своята обществена природа, като постоянно образуват комплицирани обществени йерархии в своите групи. Те процъфтяват в плитчини, като демонстрират мощно желание към компанията на себеподобните си. Тези риби вземат участие в разнообразни обществени взаимоотношения, в това число прояви на ухажване, териториални разногласия и взаимно родителство. Установяването на пореден ред оказва помощ да се поддържа хармонията в групата, като преобладаващите човеци утвърждават своя престиж, до момента в който подчинените признават мястото им.

Родителска грижа

Един от най-забележителните аспекти на държанието на дискусите е тяхната изключителна родителска грижа. След хвърлянето на хайвера си и двамата родители интензивно вземат участие в грижите за дребните рибки. Те подробно почистват и раздухват яйцата си, като обезпечават подобаваща оксигенация и предотвратяват гъбични инфекции. След като дребните се излюпят, родителите не престават да обезпечават храна и отбрана, като ги насочват към безвредни места за хранене и ги защищават от евентуални закани. Тази родителска отдаденост доста усилва възможностите за оцеляване на младите дискуси.

Комуникация

Докато рибките дискуси нямат гласни струни, те са създали набор от информационни способи за взаимоотношение между тях. Визуалните екрани играят решаваща роля в техния информационен репертоар. Като трансформират позата на тялото си, интензитета на цвета и придвижванията на перките, дискусите предават редица послания на себеподобните си. Тези прояви могат да служат като сигнали за ухажване, експанзия, послушание или териториална отбрана. Освен това тези риби употребяват химически сигнали посредством феромони, които оказват помощ при маркирането на територии и идентифицирането на евентуални сътрудници.

Поведение на дискусите при хранене

 Дискус Снимка: pixabay.com

В естествената си среда дискусите се хранят най-вече с дребни водни безгръбначни, червеи и ларви на инсекти. Хранителното им държание се характеризира с неповторима техника, известна като „ кълване “. Рибите дикус имат изпъкнала уста, която употребяват, с цел да избират и гълтам храна от повърхности като листа, клони или даже стъклото на аквариума. Този жанр на хранене на рибките е приспособен към естествената им среда, където те търсят храна измежду паднали листа и други боклуци на горската почва.

Отговор към околната среда

Дискусите са мощно чувствителни към измененията в околната среда.

Поведението на дискусите предлага вълнуващ взор към тънкостите на подводния свят. От техните обществени взаимоотношения и родителска грижа до техните неповторими способи на другарство и държание при хранене, рибите дискуси показват богат гоблен от очарователно държание. Разбирането и оценяването на тези аспекти освен усилва удоволствието ни да ги следим, само че също по този начин дава скъпа визия за тяхното богатство и сполучливо развъждане на рибки. Докато продължаваме да изследваме и да се възхищаваме на чудесата на водното царство, държанието на рибките дискуси безспорно ще остане източник на ентусиазъм и благоговение както за запалянковци, по този начин и за откриватели.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР