Подсъдима, избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи

...
Подсъдима, избегнала установяването и плащането на данъчни задължения в големи
Коментари Харесай

Жена получи близо 100 000 лева от мъже в чужбина, но не ги декларира, засега се размина със затвора

Подсъдима, избегнала установяването и заплащането на данъчни отговорности в огромни размери, бе наказана на 2 години отнемане от независимост, чието изтърпяване е отсрочено с 4 години и 6 месеца. Апелативен съд – Варна промени присъда на Окръжния съд в Силистра в частта, с която е бил избран първичен общ режим на изтърпяване на наказването, оповестиха от пресслужбата на съда. 

Силвия Д. е приета за отговорна в това, че сред 2010 и 2019 година не е платила  4 814,56 лева налог откакто получила 209 дарения от чужбина на стойност над 96 807лв. Подсъдимата бе наказана и да заплати на Община Кайнарджа сумата от 4814,56лв., ведно със законната рента, представляваща породена щета от закононарушението. Производството по делото и пред актуалната инстанция се организира задочно, защото дамата е напуснала страната след привличането й към наказателна отговорност. Съставът на Апелативен съд – Варна също предприе дейности по определяне на местонахождението на подсъдимата – посредством органите на Министерство на вътрешните работи и на Министерството на правораздаването.

Наредители на паричните преводи били разнообразни мъже, най-вече от Турция, само че и от Германия, Испания, Швейцария и Кипър. Средствата били превеждани за пътешестване и прехрана. Получателката теглела парите от офиси на банки и сдружения за интернационалните парични преводи. Не е заявила приемането им в Национална агенция за приходите. Не е подавала заявления и за получени дарения, съгласно условията на Закона за локалните налози и такси. Неизпълнението на тези отговорности е довело до отбягване на определяне на данъчно обвързване и неговото заплащане.

Според закона, получилите безплатно имущество са задължени да подадат декларация за облагането му с налог и да заплатят дължимия данък в общината по непрекъснат адрес. За нито една от получените суми подсъдимата не е подала декларация и не е платила налог. Затова съдът реши, че с бездействието си е осъществила закононарушение. Апелативният съд не одобри за основателно възражението, че незнанието на обвързване за обявление изключва предумисъл. Незнанието на закона не извинява незнаещия – този основополагащ принцип в правото, напомня правосъдното решение.

Съдебният състав реши, че за поправянето на подсъдимата не е належащо тя да търпи дейно „ отнемане от независимост “. Изолирането й от обществото и от двете й деца не би довело до условия от закона превъзпитателен резултат. В избрания изпитателен период подсъдимата следва да се въздържа от незаконно държание и да се поправя към съблюдаване на разпоредбите. Решението на Апелативен съд – Варна, с което бе постановено условно наказване на подсъдимата за неплащане на налози Силвия Д., предстои на обжалване пред Върховен касационен съд.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР