Подсъдим за брутална агресия на пътя, завършила със смърт, е

...
Подсъдим за брутална агресия на пътя, завършила със смърт, е
Коментари Харесай

Съдът оправда подсъдим за убийство на пътя заради тенденциозно разследване

Подсъдим за брутална експанзия на пътя, приключила със гибел, е оневинен от съда, тъй като следствието против него било водено преднамерено и манипулативно, имало и подозрения за сменен протокол от служител на реда, а униформени са насочвали очевидци да разпознаят съответен причинител и дописвали показанията им. Това излиза наяве от претекстовете на арбитър Андрей Ангелов от Софийския градски съд (СГС) към присъдата, с която Любомир Крумов беше оневинен за породена гибел по несъобразителност на Красимир Пеев, заяви .

Публичност на случая дадоха околните на жертвата, които още преди началото на делото твърдяха, че има чадър над Крумов, тъй като следствието се е проточило, а на финала на процеса подсъдимият внезапно сподели, че по време на случая е бил стюард в Ловеч на футболен мач сред " Левски " и " Монтана ",

Трагичният случай е от 20 ноември 2016 година пред кафене " Енерджи " в центъра на София. Красимир Пеев и близкият му другар Цветан М. седнали на по пиво пред заведението, когато на улицата се образувала опашка от няколко автомобила, до момента в който жена в друга кола опитвала да паркира. Шофьорът на спрял " Мерцедес " почнал да натиска клаксона. Цветан М. му направил забележка, като му извикал: " Аре стига, к " во си се разсвиркал? Не виждаш ли, че има запушване? ".

Шофьорът отворил прозореца и попитал: " Какво, бе, ще ме биете ли? " , а съгласно очевидец убитият по-късно Пеев му дал отговор: " Може и да те набием ". Тогава Цветан М. успокоил водача с думите: " Кой приказва за пердах? Приятен ден. Не става въпрос изобщо за такива неща. Ето потеглиха ", а един от присъствалите му споделил да остави Пеев и Цветан М., тъй като са си " пийнали ".

След като всички траяли пътя си, Пеев почнал спор с познатия си от заведението, че е взел страната на водача. След към 20 минути обаче чужд мъж с качулка се доближил до входа на заведението, където бил застанал той.

" Вие ли ще ме биете, бе ", споделил мъжът на Красимир и го блъснал два пъти с пестник в лицето, до момента в който той се обръщал към него. Пеев паднал на двете стъпала на заведението и си блъснал главата в пода . След това непознатият почнал да бие и Цветан М., като го удрял с юмруци и с един от столовете, а най-после си тръгнал, откакто останалите гости се развикали. Тогава останалите забелязали, че Пеев не се движи и извикали " Спешна помощ ", само че след 9 дни в болничното заведение той умрял поради тежката черепно-мозъчна контузия.

Цветан пък е очевидецът, който до последно твърди, че е разпознал нападателя, макар че бил с черна блуза с качулка, защото в един миг от нападението се видяло лицето му под очите.

Разследването в полицията стигнало до Любомир Крумов, който на 22 март 2017 отишъл непринудено в Столична дирекция на вътрешните работи, където било осъществено и различаване от Цветан М., от общият им другар с Пеев, който бил с тях в заведението и един от водачите в колоната коли при първия епизод от случая.

Обвинителният акт е импортиран в съда през 2018 година, като Крумов е упрекнат за породена гибел по несъобразителност след съзнателно нанесена междинна телесна щета , за което Наказателният кодекс планува от 2 до 8 години затвор, както и за нанесена телесна щета на Цветан М. по хулигански подбуди.

Подсъдимият е дал пояснения два пъти в хода на делото, като първо през май 2019 година споделя, че при задържането му в Столична дирекция на вътрешните работи бил принуден да смъкна шапката си и бил оставен на входа на кафене за няколко минути. Тезата му тогава е, че служител на реда е приказвал с двама мъже и евентуално са го следили за идно различаване.

Година по-късно той още веднъж дава пояснения, само че към този момент показва оправдание за случая от 2016 година и твърди, че по това време е бил стюард на мача на " Левски " в Ловеч.

Според околните на Красимир Пеев даже и съдията бил сюрпризиран от това, че Крумов дава тези пояснения чак в края на правосъдното разследване . Аргументите на подсъдимия пък са били свързани с опасенията му, че проверяващите могат да манипулират доказателства. Тогава пред съда той споделя, че получил сведения от юриста си, че отдел " Убийства " не желал да го проверява и казусът бил даден на отдел " Грабежи " на Столична дирекция на вътрешните работи, където от година имали действен интерес от него. Макар да не е осъждан, от материалите по делото е видно, че той е престъпно проявен и няколко пъти е бил арестуван и разследван по разнообразни каузи.

 Семейството на Пеев
Семейството на Пеев
Снимка: bTV

Крумов споделя още, че сред 13 ч. и 14.30 ч. на 20 ноември 2016 година бил в офиса на фен-клуба на " Левски ", откъдето с шефа му тръгнали за Ловеч с " Фолксваген-Голф ". Той признава, че бащата на приятелката му имал " Мерцедес ", само че той не го карал, тъй като употребил черно БМВ.

След тези пояснения съдът е назначил спомагателна експертиза на запис от футболния мач , като е изискал и информация от организация " Пътна инфраструктура " за местонахождението на автомобила, с който Крумов твърди, че е пътувал.

От АПИ удостоверили, че разказаният " Фолксваген " е бил в Горни Богров в посока Ловеч в 14,23 ч. на 20 ноември 2016 година, а 17 минути по-късно е засечен и на тунел " Топли дол ".

Експертът обаче не дава изрично умозаключение, а споделя, че на фрагментите от мача в Ловеч най-вероятно е Крумов. Свидетел, който е бил на мача, прибавя, че не си спомня подсъдимия, само че удостоверява, че е видял там спътника, с който Крумов споделя, че е отишъл в Ловеч. Съдът се базира и на присъща специфичност на челото на подсъдимия, за която специалист е представен да споделя, че за 18 години процедура като криминалист такова чело не е сравнявал .

За да одобри за достоверна версията на Крумов, арбитър Ангелов в детайли разказва показанията на очевидците, взели участие в разпознаването на подсъдимия, поради които и стига до извода за манипулативното следствие. В хода на досъдебното произвеждане в показанията на очевидците се казвало, че са разпознали Крумов, до момента в който пред съда всички като се изключи Цветан М. описват за операции от служителите на реда , макар че познавали жертвата и нямали претекст да прикриват причинителя.

Барманката от заведението споделя пред съда, че била викана няколко пъти в полицията, като ѝ задавали все едни и същи въпроси.

" За някои неща си припомням, че споделях, че не е по този начин, само че те споделят: " Дори да не е тъкмо по този начин, към този момент ще го оставим по този начин ", споделя свидетелката.

В протокола от първичните показания на различен участвал на случая се споделя, че видял мъж с едра конструкция, набола брада, късо подстриган, с топчесто лице и висок към 170-175 см. Пред съда обаче той споделя, че въобще не е видял лицето на нападателя, а разликата в показанията си изяснява с внушения от страна на полицията. Той споделя, че е бил държан 7 часа в Министерство на вътрешните работи, където при него влизали и излизали все разнообразни чиновници. Един от тях посочил фотография на Крумов на преносим компютър и споделил: " Ето, това е. Във фоайето тук сме го снимали, не може да не си го спомняте ".

Друг очевидец пък изяснява, че в полицията били правени опити да му бъде " подтиквана " паметта, като също му е била показвана фотография на преносим компютър и даже бил изработен опит да бъде сменен протокол от негов разпит като очевидец . Той споделя по какъв начин още първоначално споделил, че въобще не може да разпознае нападателя, само че служителите на реда го поканили при шефката си, която била симпатична руса жена, предложила му кафе и бонбони, само че съвсем не говорили, а като му посочила протокола от показанията му, вътре пишело, че може да разпознае причинителя.

" И аз споделям: " Това не е моят протокол... Тя стартира да ми се извинява след това и споделя, че са се объркали. И споделям: " Как ще сте се объркали, вие променяте целия протокол "... След това ми се извини и ми сподели сбогом и си отидох.... ", споделя очевидецът.

Приятелят на Пеев, който е бил с него и Цветан М., също споделя, че още при разпознаването е споделил на служителите на реда, че не може въобще да твърди сигурно, че фотографията, която му демонстрират, е на причинителя.

" Аз го показах при изискване, че въобще не настоявам, че съм сигурен, че това е лицето. Просто ми е замязяло... Може би съм виждал индивида, може би ми е замязял на някой, само че никога не съм удостоверил, не съм споделил, тъй като аз и не го видях в лицето... ", декларира и той пред съда, до момента в който в протокола от показанията му в хода на следствието е записано, че го разпознава по чертите на лицето и даже споделя, че му се коства малко измършавял .

В претекстовете си арбитър Ангелов не подминава и закъснелите пояснения с алибито на Крумов, само че декларира, че причините му за опасения от операции се удостоверяват пък от открити дейности на служители на реда. Съдът показва, че в районната прокуратура даже е имало кореспонденция, в която проверяващият служител на реда по делото е твърдяла, че началничката ѝ е желала да се организира ново различаване с един очевидец, а протоколът от към този момент осъщественото да бъде погубен и сменен.

" Обобщено, от голям брой самостоятелни един от различен източници на информация по делото се събраха данни, че досъдебното произвеждане против подсъдимия Крумов е водено преднамерено и необективно, очевидци са били манипулирани и насочвани към предоставяне на уличаващи го показания, бил е оказван напън върху душeвността им и показанията им са били погрешно вписвани в протоколи за разпит и разпознавания точно за посочването му като причинител на инкриминираните по делото закононарушения ", написа арбитър Ангелов и още веднъж акцентира, че част от тези очевидци са познавали жертвата и е разумно да желаят да причинителят бъде осъден.

Накрая съдът показва, че даже и обвиняването не е тъкмо, тъй като е потвърдено, че на жертвата е нанесена лека телесна щета с двата удара в лицето, а не междинна, което значи, че даже и да беше приет за отговорен, Крумов е щял да бъде наказан за по-леко закононарушение, което се санкционира с до 5 години затвор .

Присъдата не е дефинитивна и околните на Красимир Пеев, които са цивилен ищци по делото, към този момент оповестиха, че ще я апелират пред Софийския апелативен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР