Подробно обяснена рецепта за крем-карамел, в която ще научите всички

...
Подробно обяснена рецепта за крем-карамел, в която ще научите всички
Коментари Харесай

Класическа френска рецепта за крем-карамел

Подробно обяснена рецепта за крем-карамел, в която ще научите всички тънкости на неустоимия френски десерт!

Необходими Продукти

● захар - 400 г
● яйца - 4 бр.
● жълтъци - 3 бр.
● прясно мляко - 1 литър
● ванилова шушулка

Начин на подготвяне

Фурна 160 градуса; Форми за крем-карамел към 8 бр.

От общата захар се отделят 200 г за карамел.

В тенджера с дебело дъно се слага захарта с малко вода, едвам се овлажни и се слага на сдържан котлон да се карамелизира. Това ще отнеме време, до момента в който водата изцяло се изпари и захарта добие светло-златист цвят. Сваля се незабавно от котлона и се разсипва из чашките. Оставя се настрани.

В купа с телена бъркалка се разрушават всичките яйца и се прибавя останалата захар и семената от шушулката ванилия. Разбиват се едвам се смесят хубаво. Млякото се сгорещява дружно със семената от шушулката и нарязаната шушулка на части и се прибавя на порции към яйцата при непрестанно безредие, с цел да не се пресече.

Прецежда се през цедилка, изсипва се из формите. Подреждат се в тавичка и се пече на водна баня, като се налива вряща вода един пръст под равнището на формите.

Крем карамелът се пече на 160 градуса тъкмо за 40 минути. Изважда се от фурната и се изваждат и формите. След това се охлаждат в ледник най-малко за 2 дни престой.

При сервиране се натиска леко с пръсти ръбовете на формата, с цел да се отлепи кремът и се обръща върху подобаваща паница.

Инфо: MasterChef J. Mielle

Прилагам фотография на подготвен изпечен френски типичен крам-карамел навръх 160 градуса за тъкмо 40 минути и подобен поднесен в чинийка. Наистина той е като стъклен, не е по този начин компактен, виждат се семената от ванилията и няма нито една кухина.

Тази рецепта единствено я демонстрирам от интерес към приготвянето на типичен френски крем-карамел. Разбира се, че като съставки е инедтичен с това което аз подготвям, само че забавното е тъкмо това, че яйцата в никакъв случай не съм разделяла на жълтъци и цели яйца, а са цели яйца и постоянно съм ги разбивала до побеляване, да пада сместа като панделка и по-късно съм добавяла хладко прясно мляко.

Приготвям крема на водна баня, като съм добавяла във водата и ледени части с цел да не завира, а тъкмо тук при тази френска рецепта е назад. Още кое ми направи усещане, което споделя MasterChef J. Mielle, че най-важното е печенето на крема, той би трябвало да се пече навръх 160 градуса, за 40 минути, ни повече, ни по-малко.

Трябва да наподобява като стъклен, в никакъв случай да няма запечени мехурчета, това се смята за неточност и подобен в никакъв случай не се предлага в ресторант и се изхвърля, до момента в който при мен тъкмо това не ми е пречило, в противен случай.

Винаги се сервира един-два дни след престой в ледник. Пече се във високи железни чашки за крем-карамел.

Черните семенца от ваниловата шушулка би трябвало да се виждат, това е индикация за естествена ванилия, високо ценена от френските готвачи., споделя J. Mielle.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР