Подробна и изпитана рецепта за дърпана баница и лопушник от

...
Подробна и изпитана рецепта за дърпана баница и лопушник от
Коментари Харесай

Селска дърпана баница и лопушник

Подробна и изпитана рецепта за дърпана баница и лопушник от Мария Георгиева от Лясковец

Необходими Продукти

За тестото


● брашно - 900 г
● вода - 500 мл хладка
● сол - 1 с.л.
● оцет - 1 ч.л.
● олио - (свинска мас)

За плънката


● сирене - 300 г
● яйца - 6 бр.
● сирене - 300 г
● лапад

Начин на подготвяне

Пресейте брашното в тава и направете кладенче. Добавете оцета, солта и водата, замесете приблизително меко тесто.

Разделете го на 16 топки, като всяка една се разточва на кора с размера на паница. Целта е да се създадат две баници - една със сирене и яйца и един лападник.

Намажете всяка кора с олио и от двете страни и ги наредете на плота. Пригответе двете плънки. За задачата разделете натрошеното сирене в две купи, като в едната добавите лапада, които авансово сте задушили за 1-2 минути с малко свеж джоджен.

Застелете една завивка, върху която ще дърпате корите. Вземете една кора, раздърпайте я леко с ръце и я сложете върху покривката.

Започнете да я обикаляте, като я разтегляте отмерено по цялата външна страна, до момента в който стане тънка и в самите краища. Поръсете с лой и плънка. С помощта на кърпата навийте кората на руло. Така процедирайте с всички кори.

Навийте първата кора на охлюв и поставете в средата на намазана с маргарин тава. Слагайте всяка последваща кора към първата и по този начин, до момента в който се изпълни тавата. По същия метод направете и с тавата на лападника.

Поръсете двете баници с олио и ги печете в авансово загрята на 200 градуса фурна. Готовите баници се поръсват с водата и се загъват с забрадка, с цел да се задушат.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР