Подправките могат да бъдат вкусни и ароматни добавки към храната

...
Подправките могат да бъдат вкусни и ароматни добавки към храната
Коментари Харесай

Кои подправки са опасни за котките

Подправките могат да бъдат вкусни и ароматни добавки към храната на хората, само че не всички от тях са безвредни за котките. Въпреки че някои от тях се употребяват необятно в кулинарията и могат да бъдат безвредни за хората, за котките те могат да бъдат токсични и даже да провокират съществени здравословни проблеми. В този текст ще разгледаме някои от най-опасните подправки за котките и какви са рисковете от тяхното изразходване.

Лукът е отровен за котките

Разлините типове лук съдържат съединения, наречени сулфоксиди и сулфонати, които могат да причинят разваляне на червата на котката. Консумацията на някои типове лук може да докара до анемия и други съществени проблеми с червата. Симптомите на отравяне с лук могат да включват уязвимост, повръщане на котката, диария и заболяване на червата.

Чесънът е рисков за котките

Подобно на лука, чесънът също съдържа сулфоксиди, които могат да бъдат токсични за котките. Консумацията на чесън може да докара до анемия при котката, разстройства на червата и други съществени здравословни проблеми. Дори дребни количества чесън могат да бъдат рискови за котките, по тази причина е значимо да се заобикаля подобаването на тази фалшификация към храната на котките.

Не давайте храни с черен пипер на котката

 Вредни подправки за котките

Пикантните подправки като черен пипер могат да провокират раздразнение на устните, носа и очите на котката. При високи дози може да докара до гастроинтестинални проблеми. Затова черният пипер е рискова фалшификация за котките.

Кайенският пипер е нездравословен за котките

Кайенският пипер или другите типове пикантни подправки могат да провокират раздразнение на устата и гърлото на котката, както и да доведат до гастроинтестинални разстройства.

Горчицата не е подобаваща за котките

Горчицата и други сходни подправки могат да провокират раздразнение на стомашно-чревния тракт на котката и да причинят някакви гастроинтестинални проблеми.

Солените храни са нездравословни за котките

 Кои подправки са рискови за котките

Високото наличие на сол в готовите ястия или закуски, може да бъде рисково за котките и да провокира проблеми с салдото на електролитите в тялото.

Захарта е рискова за котките

Консумацията на захар при котките може да докара до огромен брой котешки болести. Затова е целесъобразно да се заобикаля даването на захар или храни с високо наличие на захар на котките. Например в никакъв случай не давайте шоколад на котката. Вместо това, котките би трябвало да се хранят със профилирана котешка храна, която дава отговор на техните характерни потребности за хранене и обезпечава нужните хранителни субстанции за тяхното положително здраве.

Това е единствено непълен лист с подправки, които са рискови за котките. Винаги е добра концепция да консултирате ветеринарен доктор, в случай че имате въпроси по отношение на това какво е безвредно за вашата котка да употребява.

Вижте кои са токсичните за котките цветя.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР