Подписването на днешното споразумение между Булгаргаз“ и Боташ“ е ключов

...
Подписването на днешното споразумение между Булгаргаз“ и Боташ“ е ключов
Коментари Харесай

Донев: Споразумението между „Булгаргаз“ и „Боташ“ е ключов момент в партньорството ни с Турция

„ Подписването на днешното съглашение сред „ Булгаргаз “ и „ Боташ “ е основен миг в развиването на партньорството на България и Турция “. Това съобщи министър-председателят Гълъб Донев по време на срещата си с министъра на енергетиката и естествените запаси на Република Турция Фатих Дьонмез .

Двамата организираха диалог, откакто в Министерския съвет беше подписано съглашение, посредством което „ Булгаргаз “ получава достъп до терминалите и газопреносната мрежа на турската държавна енергийна компания „ Боташ “.

В хода на срещата министър председателят Донев изрази убеденост, че събитието през днешния ден е добра насочна точка за постигането на още по-значими резултати отсега нататък, които ще са от изгода за двете страни, а и за целия район. Министър-председателят дефинира съглашението като историческо , тъй като за първи път Република Турция дава на външна компания достъп до своите терминали за полутечен природен газ.

Същевременно съглашението дава опция за развиване на дълготрайно съдействие в полза на енергийната диверсификация. „ На фона на тежката енергийна рецесия, с обединени старания можем да реализираме доста повече, както за България и Турция, по този начин и за Европа като цяло “, означи министър председателят Донев.

Донев подчертава още върху съществуването на редица планове от общ интерес, които могат да бъдат осъществени в къси периоди, в това число съдействието в построяването и развиването на потенциал на газохранилища , вложенията във ВЕИ и повишението на потенциала на електропреносната мрежа, както и във връзка с прехода към въглеродно неутрална стопанска система.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР