Подписал съм заповед за одит в Националната художествена академия (НХА),който

...
Подписал съм заповед за одит в Националната художествена академия (НХА),който
Коментари Харесай

Вълчев издаде заповед за одит в Националната художествена академия

Подписал съм заповед за одит в Националната художествена академия (НХА), който най-вероятно ще установи това, което получихме като неофициална информация, че средствата, които са за прехрана на образованието, включително за хонорари, са употребявани за заплащания по контракт за поправки. Това е повода за дефицита на средствата в НХА, съобщи министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, запитан дали МОН може да помогне за изплащането на заплатите на преподавателите в НХА.

За страдание, нямаме опция да дофинансираме висшето учебно заведение , защото финансираме всички висши учебни заведения по формула, нашите взаимоотношения са по-скоро като възложител - реализатор, в случай че някои реализатор остане без опция да си заплати заплатите, не можем да му предоставим повече средства, сподели министър Вълчев. Ще забележим какъв брой е дефицита на средства и дали той може да бъде преодолян в границите на месец-два. За страдание има и неплатени стипендии, това получихме като информация преди два месеца, тогава направихме инспекция, а в този момент явно става въпрос за по-дълбок проблем, разяснява той.

Попитан за какво средствата за заплати и за стипендии в НХА са употребявани за строителството на новата постройка на художествената академия, министър Красимир Вълчев сподели, че висшите учебни заведения са самостоятелни, в това число и финансово антономни. " Ректорът е този, който самичък взема решение, не е задължен да съгласува с никого, напълно тяхно решение е. Не мога да го държа виновен, не съм му шеф, академичната общественост го е избрала и единствено тя може да го държи виновен ", разяснява обстановката с дефицита на средства за заплати и стипендии в НХА просветителният министър.

Днес в Националната художествена академия ще има Академичен съвет. Това, което мога да направя, е като имаме резултат от одита, да дава информацията на академичната общественост. Надявам се ректорът да ми даде цялостна и вярна информация - за финансовото положение и за аргументите за дефицита на средства. Няма понижение на дотацията на НХА по отношение на предишни години, няма нещо изключително, което да се е случило и да води до подобен финансов проблем, съобщи министър Красимир Вълчев.

Той разяснява тематиката за дефицита на средства в НХА на конгрес за гражданското обучение.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР