Пододерматитът, познат още като бумбол, е често срещано заболяване при

...
Пододерматитът, познат още като бумбол, е често срещано заболяване при
Коментари Харесай

Пододерматит по морските свинчета

Пододерматитът, прочут още като бумбол, е постоянно срещано заболяване при морските свинчета. Това е зараза на стъпалото, която може да бъде породена от разнообразни фактори като неприятна хигиена, погрешно настаняване или затлъстяване. Пододерматитът при морските свинчета може да бъде мъчителен и в случай че не се лекува, може да докара до съществени здравословни затруднения.

Симптоми на пододерматит при морските свинчета

Първите признаци на пододерматит при морски свинчета постоянно са зачервяване на краката, отичане и сензитивност. С напредването на положението могат да се появят дребни подутини или мехури, а кожата в долната част на стъпалото може да се удебели и втвърди. В тежки случаи стъпалото може да стане разязвено и инфектирано, което може да аргументи неприятна миризма.

Причини за пододерматит при морските свинчета

Пододерматитът при морски свинчета може да бъде породен от разнообразни фактори, в това число:

Лоша хигиена

Ако клетката на морското свинче не се почиства задоволително постоянно, това може да докара до напредък на бактерии, което може да аргументи пододерматит.

Неправилно развъждане

Морските свинчета се нуждаят от огромна клетка с задоволително място за придвижване. Ако клетката е прекомерно дребна или няма
Всичко за Вашата сватба
подобаваща настилка, това може да аргументи пододерматит.

 Пододерматит по морските свинчета

Затлъстяване

Морските свинчета с наднормено тегло или затлъстяване са по-податливи на пододерматит, защото спомагателното тегло оказва по-голям напън върху краката им.

Травма

Ако кракът на морско свинче е засегнат, това може да аргументи пододерматит.

Лечение на пододерматит при морските свинчета

Ако подозирате, че вашето морско свинче има пододерматит, значимо е да го заведете на ветеринарен доктор допустимо най-скоро. Ветеринарният доктор ще може да диагностицира положението и да обезпечи уместно лекуване.

Лечението на пододерматит нормално включва разчистване на засегнатата област, използване на местни медикаменти и обезпечаване на медикаменти за облекчение на болката. В тежки случаи може да се наложи интервенция за премахване на инфектираната тъкан или за лекуване на главната причина за положението.

Предотвратяване на пододерматит при морските свинчета

 Пододерматит по морските свинчета Снимка: analogicus/pixabay.com

Най-добрият метод за попречване на пододерматит при морски свинчета е да се подсигурява, че са настанени в чиста, удобна среда с подобаваща постеля и под. Също по този начин е значимо да осигурите на вашето морско свинче здравословна диета и постоянни извършения, с цел да предотвратите затлъстяването. Освен това проверявайте постоянно краката на
Всичко за Вашата сватба
вашето морско свинче, с цел да ревизирате за признаци на пододерматит.

В умозаключение, пододерматитът е постоянно срещано кожно положение при морските свинчета, което може да аргументи дискомфорт и болежка. Ако подозирате, че вашето морско свинче има пододерматит, значимо е да потърсите ветеринарна помощ допустимо най-скоро. Като осигурите подобаващи грижи и внимание, можете да помогнете за попречване на пододерматит и да гарантирате, че вашето морско свинче ще остане крепко и щастливо.

Вижте още:

- Важни грижи за морското свинче;

- Диария при морското свинче;

- Грижи за козината на морското свинче.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg