Подобряване проследяването на медикаментите в лекарствената мрежа у нас с

...
Подобряване проследяването на медикаментите в лекарствената мрежа у нас с
Коментари Харесай

Подобряват проследяването на лекарствата в търговската мрежа

Подобряване следенето на медикаментите в лекарствената мрежа у нас с няколко допълнения към Закона за медикаментите оферират депутати от ГЕРБ-СДС.

С текстовете се предлага Изпълнителната организация по медикаментите (ИАЛ) всекидневно да дава на Националния съвет по цени и реимбурсиране (НСЦРЛП) обвързвания код на медикаментите, посредством който се разпознава името, общоприетото название, фармацевтичната форма, концентрацията, размера на опаковката и типа опаковка. Този код се подава към ИАЛ от притежателите на позволение за приложимост, както и от притежателите на позволение за успореден импорт. От своя страна пък НСЦРЛП би трябвало да обезпечава съгласуваност на националния номер за идентификация на лекарствения артикул с кода на продукта в Позитивния лекарствен лист.

Тази обмяна на информация за придвижването на медикаментите у нас съгласно вносителите ще докара до възстановяване проследимостта на медикаментите във веригата на лекарствоснабдяване у нас.

Предвижда се медикаментите, за които не е предоставена на ИАЛ информация за кода на продукта, да се изключват от Позитивния лекарствен лист и да не се заплащат с обществени средства. Създава се и административно наказателна наредба за несъблюдение на отговорностите за даване на кода на продукта, като контролът се разпорежда на Изпълнителната организация по медикаментите. „ Предлаганите промени са подбудени от обстоятелството, че има редица лекарствени артикули, за които към момента не е възложен на ИАЛ кода на продукта, макар че тази наредба е в действие повече от две години “, показват вносителите в претекстовете си.

С текстовете също по този начин се регламентира обезпечаването на оперативна съгласуемост и осведомителна съгласуваност посредством продан на данни в машинно четим формат на институциите и регистрите, свързани с медикаментите у нас. „ По този начин  ще се подсигурява съгласуваност на информацията във всички бази данни в региона на лекарствоснабдяването, което ще усъвършенства опцията за надзор и ще спомогне за попречване на съществуващите недобри практики за нерегламентиран успореден експорт, за фиктивно отчитане на лекарствени артикули, заплащани с обществени средства и на редица други проблеми, които са установени в последните години и които водят до неналичието на лекарствени артикули на българския фармацевтичен пазар “, аргументират се депутатите.

С всички предлагани промени и претекстовете към тях можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР