Подобряване на условията за бизнес в България през 2017 г.

...
Подобряване на условията за бизнес в България през 2017 г.
Коментари Харесай

Бизнесът масово е ставал свидетел на даване на обществени поръчки на наши хора

Подобряване на изискванията за бизнес в България през 2017 година има, само че не е изключително впечатляващо. Следващата година пък се чака с сдържан оптимизъм и прогнози за растеж на работните места и на заплатите. Това сочи обичайното изследване измежду членовете на Българската стопанска камара (БСК) за положението на бизнес средата и предприятията през миналите дванадесет месеца.

42% от интервюираните считат, че в бизнес климата не е настъпила смяна за година, а една пета регистрират усъвършенстване. В съпоставяне с миналогодишното допитване, броят на наблюдаващите усъвършенстване пораства с 8%.

По отношение на предложенията за нормативни промени най-голяма поддръжка измежду бизнеса среща това за въвеждане на е-подпис в персоналните документи (85%) , за унищожаване на „ клас прослужено време “ (73%) и за унищожаване на минималните осигурителни прагове (53 на сто). Негативна е оценката за ограничение на заплащанията в брой до 5000 лева (63% неодобрение). За ускореното приемане на страната ни в еврозоната бизнесът е колеблив – 43% го поддържат, 41 на 100 са срещу.

За следващ път нескрито излизат непрозрачните практики при публичните поръчки. Оказва се, че 33% от представителите на бизнеса са ставали очевидци на неточно или нелегално осъществяване на процедури. От тях над 80% са следили преднамерено сложени условия в интерес на съответен реализатор, а цели 88,5% - необективно оценяване на офертите. Подмяната на подизпълнителите също е сериозен проблем, изключително в бранша на строителството.

Като цяло компаниите не считат, че идното Българско председателство на Съвета на Европейски Съюз ще се отрази позитивно на стопанската система, само че въпреки всичко имат вяра, че ще усъвършенства имиджа на страната ни. 42% са на мнение, че ще се оправим „ единствено частично “ с уговорките си като хазаин.

Любопитни са резултатите при оценката на институциите. Н ай-добро е мнението за работата на Омбудсмана (72,2%). От БСК разясниха, че и те са сюрпризирани от този резултат и го обясниха с обстоятелството, че тематиките, с които се занимава Мая Манолова са доста настоящи. Но и приканиха по нейните оферти (например тези за промени в Кодекса на труда) да се вършат по-задълбочени дебати). На второ място по утвърждение е Президентската институция (53,2%), а на трето – данъчната администрация (49,4%). По традиция в дъното е правосъдната власт (едва 7,6 на сто).

Над половината от интервюираните считат, че корупцията се е нараснала за година, а 41,8 % виждат растеж и в сивата стопанска система. Слабо се усъвършенства достъпът до кредитиране.

Състояние на предприятията

За една година делът на компаниите, понижили размерите на производството и продажбите, се свива с една десета. Около 20% са дали отговор, че са съкратили личния състав си, само че в действителност по този индикатор се следи усъвършенстване, тъй като през 2016 процентът е бил 34. Над половината работодатели пък заявяват, че през 2017 са нараснали заплатите.

Без особена смяна остава обстановката при вложенията, като условен растеж бележат тези в нови артикули. Леко усъвършенстване има при просрочените несбрани вземания, въпреки че към момента е висок процентът на повишаване (34%) на неполучените вземания от контрагенти.

Сериозен остава дефицитът на работна ръка при тесните експерти и мениджмънта. Най-голям „ апетит “ има в предприятията от сферата на услугите и преработващата индустрия, а минимум терзания по отношение на фрагментите имат в селското стопанство.

Очаквания за 2018 година

41% от интервюираните считат, че новата година ще донесе стопански напредък на България. Също толкоз обаче са на мнение, че в индикатора няма да има никаква смяна по отношение на 2017 година

75 на 100 чакат растеж на енергийните цени и се тормозят най-много от шоковото му случване. Цените на суровините, фискалната и регулаторната тежест също ще се усилят, твърди бизнеса. 39% плануват растеж на работните места, а 58 на 100 ще усилват заплатите на чиновниците. От БСК обаче разясниха, че повода за това е най-много дефицитът на работната ръка.

Проучването е извършено онлайн измежду 790 участници, множеството от които притежатели и шефове на предприятия (92%). Над 60 на 100 съставляват компании от бранш „ Услуги “.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР