Подобно на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов днес трима министри

...
Подобно на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов днес трима министри
Коментари Харесай

Трима министри обвиниха НИМХ и времето за трагедията в Бургаско

Подобно на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов през днешния ден трима министри от кабинета упрекнаха неправилната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките и проливните дъждове за бедствието в Бургаско, което лиши живота на трима души. 

Не неприятната инфраструктура, не взетите или невзетите ограничения, а само природата и метеоролозите имат виновност за погубените човешки животи. 

Днес от Българска социалистическа партия желаеха четирима министри на следващия ден да дават отговор на въпроси по отношение на бедствието, трима пристигнаха изненадващо незабавно - вътрешният министър Валентин Радев, икономическия Емил Караниколов и този на околната среда Нено Димов. 

Първи на въпросите на социалистите отговаряше Караниколов, който от трибуната на Народно събрание сричаше данни за осъществените инспекции в цялата страна на язовирите - откогато съществува Главна дирекция " Надзор на язовирните стени и оборудванията към тях " от началото на 2016-та са направени над 5600 инспекции, а най-честите нарушавания са неналичието на техническа документи и затлачване с отпадъци от свлачища. Разбира се, на всяко нарушаване се издава и наставление. 

От началото на 2017-та пък са осъществени 192 инспекции на язовирите в Бургаска област.

" Трябва да се има поради, че даже при изрядните язовири не са изключени повреди ", сподели икономическия министър преди да напусне Народното събрание. 

След Караниколов на трибуната на Народно събрание се качи еко министърът Нено Димов, който съвсем като синоптик от тв екрана, изчете прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките за трагичните дни, като от тях ставало ясно, че техните предизвестия били за превалявания до 60 л/кв.м, а действително са паднали 200 л/кв. м. 

Димов ще замине за бедстващите региони в събота, когато и ще търси решение къде да се съхраняват отпадъците от разваленото от дъждовете хранилище за боклук. Заради проливните дъждове депото, което обслужва 9 общини, не работи, заяви Димов. 

Вътрешният министър Радев пък успокои жителите в бедстващия регион да не се тормозят от мародери, защото жандармерия и полиция пазят къщите и селата. На място има и профилирана техника, както и доброволци, сподели Радев. 

До края на деня ще бъде отворен и пътят Бургас-Средец, само че за другите затворени все още пътища няма информация по кое време ще бъдат отворени още веднъж. Радев разгласи още, че Областният шеф на Бургас Вълчо Чолаков е внесъл сигнал до прокуратурата за изясняване на аргументите за бедствието. 

" Съвсем в резюме, може би, най-вероятната причина са тези дъждове, непознати от години в региона ", приключи Радев. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР