Подобно на много други крайни срокове за Брекзит, дадената от

...
Подобно на много други крайни срокове за Брекзит, дадената от
Коментари Харесай

ЕС притиска Борис Джонсън в ъгъла на свой риск

Подобно на доста други крайни периоди за Брекзит, дадената от английския министър председател Борис Джонсън дата 15 октомври за постигането на комерсиална договорка с Европейския съюз пристигна и си отиде. Фактът, че двете страни взеха решение да продължат договарянията, въпреки че Лондон споделя, че е единственият вид за реализиране на съглашение е смяна в позицията на Брюксел, е доказателство за това, че постигането на договорка е в интерес и на Англия и на Европейски Съюз, написа Тереза Рафаел за Блумбърг.

Това не значи, че подписването на съглашение е обезпечено. Подобно на договарянията по времето на премиера Тереза Мей, вследствие на които бе контрактувана договорка, отхвърлена няколкократно от английските депутати, заплахата за Европейски Съюз идва от обстоятелството, че блокът играе ръката си прекомерно добре. Ако Борис Джонсън реши, че политическата цена за приемането на европейските претенции надвишава икономическата цена за тяхното отменяне, той може да остане без избор.

Прекратяването на договарянията и избирането на разновидността „ Брекзит без договорка “ ще сложи Джонсън в сложна обстановка в страната. Това е причианта Джонсън съзнателно да пренареди редиците на консерваторите в Народното събрание с твърди поддръжници на Брекзит, доста от които се надяват точно на този сюжети. Той също по този начин би могъл да употребява прекратяването на договарянията като оръжие за продобиване на утвърждение в тежко засегнатата от пандемията Северна Англия, където държавното управление му губи позиции поради ограничаващите ограничения против вируса. Именно този район обезпечи най-важната поддръжка за про-Брекзит лагера по време на референдума за излизането на страната от Европейски Съюз.

Освен това, отдръпването от масата за договаряния ще разреши на Джонсън да препише високата икономическа цена на Брекзит на Европейски Съюз. Дори и двете страни да реализират съглашение, британците ще бъдат изправени пред доста нови трудности и разноски, за които не са готови. Ако Джонсън контракти договорка, той ще би трябвало да поеме отговорност за тези прболеми.

Въпреки всичко това, от Даунинг стрийт 10 (резиденцията на премиера) са наясно с вредите, които Брекзит без договорка ще нанесе на стопанската система. В петък Джонсън съобщи, че е време за британците да се приготвят за излизане от Европейски Съюз без съглашение – думи, които могат да звучат за недотам осведомените с договарянията хора като „ Ние сме дотук!‘. Вратата обаче остава отворена. Разговорите се чака да продължат и другата седмица.

Макар че обсега на съглашението, което може да бъде реализирана в този момент, е много по-тесен спрямо в началото плануваното, разликата сред „ Брекзит без договорка “ е като разликата сред нула и едно.

На първо място са икономическите разноски, които ще бъдат насъбрани върху скъпите ограничения за ограничението на разпространяването на ковид. Дан Хенсън от Bloomberg Economics пресмята, че краткосрочния потрес за английската стопанска система ще докара до спад от към 1,5% от годишния БВП. Голяма част от тези вреди ще бъдат усетени най-силно точно в районите, които поддържаха Брекзит. Ако Англия не реализира комерсиално съглашение с Европейски Съюз, това би означавало въвеждане на мита за вноса на коли. Това ще засегне множеството фабрики в Мидлендс. Настоящата обстановка несъмнено не подготвя хората към вести от рода на: „ Заради Брекзит може да изгубите работата си и ще би трябвало да плащате повече за вносни храни и артикули “.

Джонсън може да заеме позицията, че с прекратяването на договарянията за Брекзит той се е застъпил за дребната и алегорична английска риболовна промишленост (0,12% от икономиката). Около 80% от рибата, уловена от британците, обаче отива за експорт, като главната дестинация е Европейски Съюз.

Има и други способи, по които излизането на Англия от Европейски Съюз без договорка би наранило страната. Шокът от прекратяването на близо 50-годишно тясно комерсиално партньорство по сходен метод би основал голяма неустановеност в корпоративния свят и би наранил потребителското доверие. Скромната комерсиална договорка най-малко предлага опция за продължение на разговора и задава звук на съдействие, вместо подобен на злост.

Колкото и контрапродуктивно да наподобява за Европейски Съюз, за блока би било по-добре да даде мотив на Джонсън да каже „ да “. Това не значи да бъдат загърбени настояванията на френските риболовци или да се одобри, че държавните дотации за английските компании ще бъдат безлимитни. Има място за маневриране по редица противоречиви точки, като вярата за намиране на договорка към момента не е мъртва. Ключовата дума обаче остава една – компромис.

Европейски Съюз има по-добра ръка, само че „ Брекзит без договорка “ би нанесъл вреди и върху двете страни, въпреки и повече върху Англия. Ако това се случи, в даден предстоящ миг двете страни ще би трябвало да стартират нови договаряния от нулата, а Европейски Съюз ще би трябвало да поеме своя от виновността за това.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР