Подмяната ще струва поне 200 лева на семействоДо 24 месеца

...
Подмяната ще струва поне 200 лева на семействоДо 24 месеца
Коментари Харесай

До две години всички водомери трябва да бъдат с дистанционно отчитане

Подмяната ще коства най-малко 200 лв. на семейство

До 24 месеца от влизане в действие на закона всички индивидуални водомери в България би трябвало да бъдат с отдалечено отчитане, а всички сградни отклонения от водопроводната мрежа би трябвало да имат собствен измервателен апарат. Това записа районното министерство в нов вид на проектозакон за водоснабдителните и канализационните услуги, който бе пуснат за публично разискване, написа вестник 24 часа.

Това е втори опит на служебния кабинет да регулира ВиК сектора - през октомври м.г. бе пуснат първи вид на този план, само че времето бе незадоволително за вкарване в Народното събрание. В него обаче нямаше такава концепция, която в този момент е написана в преходните и заключителните разпореждания на плана.

Водомерите с отдалечено са два пъти по-скъпи от елементарните, като междинната им цена е над 100 лв..

В жилищата, които са с парно, има по два уреда - един за студена и един за топла вода.

По време на предходното публично разискване са получени 33 забележки и оферти, в това число и от основния секретар на президента. В окончателния към този момент вид обаче множеството забележки не са признати.

Остава концепцията регулирането на ВиК операторите да се поеме от нов орган - Комисия за водно контролиране. Тя ще се състои от 5 членове, избирани от Народното събрание за период от 5 години. Те ще имат право на до два мандата. Заплатата на ръководителя на новата регулаторна комисия ще е 93% от междинното заплащане във водния бранш, което по последни данни е 1389 лева Членовете надлежно ще получават 85% от междинната за бранша заплата.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР