Подменят се водопроводи, ремонтират се улици в областния град и

...
Подменят се водопроводи, ремонтират се улици в областния град и
Коментари Харесай

Мащабна инвестиционна програма за над 12 милиона лева реализира Община Разград през лятото и есента


Подменят се водопроводи, ремонтират се улици в регионалния град и във всичките 21 села

 

Мащабна капиталова стратегия започва през лятото Община Разград, дейностите по възобновяване на инфраструктурата на общинския център и всичките 21 обитаеми места не престават и през есента. Общата сума надвишава 12 милиона лв. . Инвестициите са ориентирани към възстановяване на средата на живот както на жителите на Разград, по този начин и на селата в общината, на възрастните и на децата, на пешеходците и на водачите на коли. Проектите, които се осъществят, се базират на информация за проблеми, поставяни от хората в района на обществени разисквания и други способи на връзка, както и на стратегическите документи, по които Община Разград работи.

Сред първите улици, по които потеглиха багерите и другите строителни машини, е ул. „ Странджа “ – една от главните пътни артерии в Разград . През последните няколко години с друго финансиране бяха ремонтирани два от секторите, а тази година бе освежен и третият – от Грънчарския ров до кръстовището с бул. „ Априлско въстание “. В огромна част от този сектор до неотдавна нямаше тротоари, към този момент са построени по цялото му продължение. Асфалтовата завивка е от два пласта, всеки по 4 см. Освен пътното платно и тротоарите, планът включваше и замяна на уличното осветяване с LED-лампи. Това бе първият от утвърдените планове на Община Разград по Инвестиционната стратегия за общински планове в Закона за държавния бюджет на Република България за 2024 година, по който стартираха и приключиха строително-ремонтни работи. 919 620,52 лева бе цената му.



От същата стратегия е финансирането на още един пътен сектор, който обаче е отвън Разград и там се наложи да бъде въведена краткотрайна организация на придвижването. Пътят към Регионалното хранилище за боклуци или Път RAZ2110 /RAZ1113, о.п. Разград Дянково /ж.п прелез Ясновец - /III-205/ е с дължина 3 км., с изключение на от преасфалтиране поради изхабяване имаше потребност и от възстановяване на отводняването. Положени са два пласта асфалт – от 4 и 6 см., построени са банкети, които преди този момент бяха обрасли с шубраци . 2 360 194,95 лева е цената на плана.



Към края на лятото започнаха дейностите по социална поръчка с 3 обособени позиции и с най-вече обекти за ремонт освен това във всички обитаеми места.

Едната обособена поръчка включва настоящи поправки на улици във всичките 21 села в община Разград . Улиците са избрани след разискване с кметовете и жителите на обитаемоте места. Сред първите селища, в които машините изливат асфалт, е Раковски, а общинският кмет Добрин Добрев дружно с кмета на селото Рефика Хюсеинова правят оглед на дейностите. „ Нека да се радват хората “ – стартира диалогът им с Мухсин Саров, чиято улица е измежду новоасфалтираните. И в Осенец, и Гецово хората са удовлетворени, че за пръв път се влагат толкоз средства в инфраструктурата по селата. Ремонтите не престават и в останалите села в общината. В част от тях по искане на локалните хора се слагат и изкуствени неравности от вида „ легнали служители на реда “.



С възобновяване на злепоставен тротоар на оживена улица в Разград стартира работата по друга обособена позиция от публичната поръчка с предмет „ Ремонт на улици, паркинги, междублокови пространства, тротоари и алеи в Нов гробищен парк в гр. Разград , както и ремонт на улици в обитаемоте места на община Разград по обособени позиции “. Цялата социална поръчка е на стойност 2 047 465,81 лева По обособена позиция са включени 17 разнообразни обекта в общинския център . Освен тротоара на ул. „ Дунав “, който в този момент е съвсем на височината на пътното платно, в позицията са включени и: ремонт на ул. „ Черна “, поправки на две задблокови пространства, поправки на два паркинга и отделяне на нов паркинг, ремонт на тротоара към църквата „ Св. Николай Чудотворец “ и на метода към църквата „ Св. Цар Борис-Михаил Покръстител “ и други.

Третата обособена позиция е за ремонт на още един невралгичен пътен сектор в Разград – ул. „ Велес “ , която води към 3 учебни заведения, читалище и огромен хотел, а е и метод към жк „ Орел “. Основният ремонт ще стартира до дни, като, до момента в който се прави, ще има краткотрайна организация на придвижването и обходни направления.

Не единствено пътища се ремонтират в община Разград, а и се подменят водопроводи в региони, където това не се е случвало от половин век . Проектът „ Реконструкция на улични водопроводи и сградни отклонения в югозападната част на град Разград “ е от пет стадия с общо трасе от 12 км.. Част от тях бяха изпълнени през 2023 година, а през актуалната година се работи по най-големия - Първи стадий. Той включва замяна на 5473 метра водопроводи, касае зареждането на 370 парцела в наричаната от разградчани Доброшка махала. Там загубите на вода поради амортизирани тръби надминават 70%.



През юни бе открита още една строителна площадка – за създаване на Младежки център . Разград е измежду първите градове, в които ще има сходна конструкция, каквито се планува да се изградят в цялата страна, подготвени към този момент са 4. Проектът „ Заедно и по-успешни с Младежки център Разград “ е финансиран от Националния проект за възобновяване и развиване, общата стойност на плана е 4 183 643,98 лева



В Младежкия център ще дава благоприятни условия за разнообразни занимания за младежите, ще има конферентна зала за 100 индивида, 5 мултифункионални зали – арт зала, зала за прожекции, танци и представления, зала за езиково образование, за неофициално образование и срещи, компютърна зала, спортна зала . Ще има и кампус за настаняване на 15 индивида. Ще могат да се образуват клубове по ползи в разнообразни сфери – йога, тенис на маса, бойни изкуства, музика, танци, спорен клуб и други. В Младежкия център ще бъде назначен екип от 11 души – посредници, юношески служащи и поддържащ личен състав.

 

*публикация
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР