Подла схема дебне за наивници в платформите с безплатни обяви

...
Подла схема дебне за наивници в платформите с безплатни обяви
Коментари Харесай

Измамници дебнат в OLX или Bazar.bg с подли схеми

Подла скица дебне за наивници в платформите с безвъзмездни разгласи за сделки като OLX, Bazar,bg и Marketplace.

Това написа в сигнал до медиите бургазлийка, която за малко да попадне в клопката на изобретателни нигерийски шарлатани, написа "Флагман ".

По думите й, измамата е добре изпипана, ориентирана е към по-образовани консуматори, владеещи положително равнище на британски език и в случай че не внимаваш, можеш да се подлъжеш.

„ Затова взех решение да обърна внимание на хората, да са извънредно внимателни и да не се доверяват на сладки приказки, тъй като мошениците стават все по-изобретателни, а схемите – все по-заплетени “, сигнализира Ралица К.

Принципът е следният – избират се профили с разгласи за продажба на по-скъпи движимости, като лек автомобил, преносим компютър или даже булчинска рокля.

С индивида във вайбър се свързва действително изглеждащо лице, декларирайки подготвеност да купи предмета. „ Купувачът “ стартира преписка, целяща да завоюва доверието на жертвата и дава обещание да преведе парите авансово, а по-късно да изпрати собствен пощальон.

От „ продавача “ се желае единствено да даде банкова сметка и имейл, на който идва известие за изработен паричен превод.

И тук идва уловката. За да се освободи съответната сума, той би трябвало да преведе 100 евро на въпросния пощальон, която (разбира се) след това ще му бъде възобновена от купувача. Тази детайлност обаче я научаваш чак в края на упражнението, когато сетивата и сериозното ти мислене са притъпени.



Точно подобен е казусът с Ралица К. С нея се свързва млада жена във връзка публикация за продажба на булчинска рокля. На англ. език задава въпроси по отношение на размерите и положението на дрехата, по-късно изявява подготвеност да я купи. Твърди, че ще преведе парите авансово и за повече меродавност изпраща фотография на паспорта си.

„ В началото въобще не се усъмних. Беше сладкодумна, знаеше по какъв начин да отговори на всеки един от въпросите ми. Не беше типичният бот, който лови балъци онлайн. Поиска ми банкова сметка и не след дълго получих известие за банков превод. Увери ме, че ще изпрати пощальон, който да вземе роклята.

Едва когато бяхме пред завършване на договорката, стана ясно, че би трябвало да преведа 100 евро на въпросния пощальон. Щом показах подозрение, тя стартира да се кълне в децата си и да изяснява, че изпратила парите авансово, тъй като имала извънредно доверие в българите и знаела, че сме прелестен народ “, споделя бургазлийката.

„ Вече бях сигурна, че има нещо неправилно, само че въпреки всичко желаех да видя до каква степен ще стигне. Изпрати ми данните на разположение от нигерийски генезис и сметка в нигерийска банка, на която трябваше да преведа парите.

Аз не се подведох, само че знам, че има доверчиви хора, които няма да се усъмнят. Затова отпущам данните и ви приканвам да внимавате с такива човеци “, написа още Ралица К.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР