Подкуп от 1000 лева са взели двама полицаи, командировани на

...
Подкуп от 1000 лева са взели двама полицаи, командировани на
Коментари Харесай

Разкрития на прокуратурата: Двама полицаи изнудвали граждани, взели 1000 лв. подкуп

Подкуп от 1000 лв. са взели двама служители на реда, командировани на 17 ноември от София в региона на пътя Симитли-Разлог. Това стана ясно през днешния ден на брифинг на прокуратурата.

Случаят е индикативен във връзка с контрола над придвижването по пътищата, както и за морала и корупцията измежду чиновниците на реда. Заради нуждата от пълнообхватен надзор по пътищата, е взето решение от Групово дело " Национална полиция " по районите да бъдат изпращани патрули от пътната полиция, които да реализират предварителна защита на корупцията.

В четвъртък, 17 ноември, в региона на ОДМВР-Благоевград е изпратен наряд от Групово дело Национален парк. Вместо да бъде реализирана задачата на закона, служителите на реда са се отклонили фрапантно от отговорностите и са направили няколко действия, обявиха на брифинг във връзка формираното досъдебно произвеждане против двама чиновници на Министерство на вътрешните работи за рушвет. Информацията за хода на следствието на осъщественото закононарушение показаха прокурор Ирина Аспарухова, представител на Окръжна прокуратура – Благоевград, и наблюдаващият прокурор Ивайло Филипов.

Първият случай е от 15 ч. в посока Банско-Симитли. Полицаите забелязали в насрещното, че се движи МАН с дървесина. По думите на чиновниците, камионът бил във очевидно „ разнебитено положение “. Това ги предизвикало да извърнат придвижването си и със светлинен сигнал да спрат автомобила. Установено е, че професионалната карта за подготовка на лидера е изтекла. Това ги стимулирало да му обяснят, че санкцията е към 1800 лева и че предстоят тежки наказания за него. Тази глоба може обаче да бъде осъществена от ДАИ, а не от чиновниците, които охраняват придвижването и уведомяват способените служби.

Водачът – обезпокоен, попитал по какъв начин може да се работи и дали не може по различен метод да се реши въпросът. Единият служител на реда споделил, че в случай че става дума за 10-20 лева няма потребност от диалог. Водачът показал, че има в себе си 500 лева Другият чиновник на Министерство на вътрешните работи забелязал, че в натоварената дървесина – бук, имало и дъб, всички отсечени дървета били с контролна марка от РДГ. Въпреки това служителите на реда споделили на лидера да звънне на шефа си, тъй като имало разминаване сред транспортния билет и наличната дървесина. Говорили са и с шефа на водача след час – защото шефът дошъл от Гоце Делчев. Другият служител на реда споделил: „ Хайде в този момент да оправим твоята санкция “. Водачът поставил парите в документите за автомобила и ги дал на служителя на реда Служителят на Министерство на вътрешните работи взел 5 банкноти от по 100 лева, сложил ги в служебния си автомобил. Върнал документите. На шефа е обяснено, че глобата за противозаконен рандеман на дървесина е 20 000 лева Попаднали на костелив орех, защото шефът бил уверен, че не е в нарушаване и споделил „ да вършат каквото решат “. Единият от служителите на реда го уведомил, че въпросът може да бъде решен против 1500 лева Собственикът на компанията отказал и те го пратили в колата му „ да си намерения “, а полиците щели да се обадят на чиновници на РДГ, с цел да създадат инспекция. Междувременно още веднъж извикали шефа и попитали дали е размислил. То обаче бил безапелационен, че пари няма да даде. Един от служителите на реда предложил „ да се срещнат по средата на сумата “. Шефът бил сърдит и споделил да конфискуват всичко, че няма проблем - ще понесе каквото би трябвало. Товарният автомобил е превозен до РДГ–Разлог. Превозният билет е за 22 кубика бук, само че сред нея имало и 2 кубика дъб. Буковите и дъбовите дървета са на една цена, само че дъбовите не са отразени в транспортния билет. Фирмата е изрядна откъм документи за рандеман на дървесина. Горските са освободили дървесината без глоба, като са коригирали транспортния билет.

Служителите на Министерство на вътрешните работи са си тръгнали за София, при Градево и махала „ Кърджалийска “ – служителите на реда видели кола „ Опел Астра “, която спрели със звуков и светлинен сигнал. Колата спряла и поискали документи за инспекция на лидера – мъж от Симитли, който пътувал с внучето си. Ходил до Банско, с цел да купи новородено теленце. Водачът споделил, че е очевидец на предната инспекция при Предела. Документите му били постоянни, само че служителите на реда видели теленцето. Казали, че лидерът е в нарушаване, тъй като транспортира теле без ушна марка. Санкцията била към 2000 лева и конфискация на автомобила. Водачът споделил, че ще пусне телето да избяга, само че няма парите и помолил да не му бъде отнета колата. Служителите видели, че детето слуша и един от тях му споделил да затвори прозореца. Служителят помолил детето да възпламени автомобила, с цел да може да задейства системата и да се затвори прозорецът. Водачът споделил още веднъж че има единствено 100 лева, при което чиновниците дали отговор:  „ Вдигни мизата “. Поискали 500 лева Той споделил, че живее наоколо – в кв. „ Ораново “, и оттова ще даде парите. Те не познавали този квартал и се съгласили да го последват. Междувременно лидерът се обадил на щерка си да задели парите, избрани от фамилията преди този момент за закупуване на дърва. Разбрали се чиновниците на Министерство на вътрешните работи да го чакат на входа на квартала. Водачът е взел парите от щерка си и ги дал в ръката на едния от тях през прозореца на колата.

Служителите са се прибрали в София към 21,45 ч. Служебният автомобил, с който пътували, не е екипиран с видеонаблюдение, каквото обвързване имат всички служебни коли. Полицаите не са имали боди камери. Записи за този ден – 17 ноември, липсват. Служебният автомобил не е имал и джипиес система.

Тези чиновници не са следени, а те самите би трябвало да реализират надзор против корупцията.

" Благодаря на жителите, които са се осмелили още същата вечер, да подадат тъжби в районните ръководства на Министерство на вътрешните работи ", съобщи Ивайло Филипов. " Подчертавам, че сигналът е подаден от сина на жителя на Симитли на телефон 112 ", добави Филипов.

Имало е и опасност,  отправена към жителя на Симитли: „ И да не смееш да кажеш някъде, тъй като ще те намерим. “

При първият случай не се е стигнало до подобен стрес, защото притежателят на компанията е имал опит. На прибиране към Гоце Делчев след случая, водачът споделил на началника си, че е дал 500 лева на служителите на реда. Шефът е подал жалбата в РУ-Гоце Делчев.

Този длъжностен автомобил е изпращан 5 пъти в област Благоевград да прави инспекции и петте пъти не е бил екипиран с нужните проследяващи устройства. Разследва се дали и другите екипи не са работили като сътрудниците си поради неналичието на следене на автомобила.

Заведена е кореспонденция и е почнала инспекция. Прокуратурата е известена едвам на идващия ден, сподели Филипов. Той разгласи, че казусът е докладван още същата нощ в ОДМВР-Благоевград, към 22 ч. За мен спри въпросът за какво незабавно не е докладвано на прокуратурата и за какво се е почнало със снемане на пояснения, а не с разпити директни на жителите. На този въпрос би трябвало да бъде пожелан отговор, добави Филипов. Обясненията са подробни, само че за мен е притеснително, че по наше искане от ОДМВР-Благоевград, имената на чиновниците ни бяха предоставени на петия ден след случаите, сподели прокурорът.

Лицата са арестувани в София на 24 ноември от чиновници на „ Вътрешна сигурност “.

ОДМВР-Благоевград е поискала справката незабавно след случая, само че тя е забавена от Главната дирекция.

Служителите са в системата от 15 години. Единият е на 37 година – той е старши по наряд, другият е на 42 година

Полицаите отхвърлят, че са взимали пари, обяснили, че това е акция против тях, тъй като „ изпълнявали добросъвестно отговорностите си “.

СРС не са употребявани при акцията. Има обаче снимкови материали.

Законът планува затвор от 3 до 10 година, отнемане от права да упражняват избрани специалности и санкция до 20 000 лева

От прокуратурата ще изискат мярка „ непрекъснат арест “. Тя ще се гледа в съботния ден. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР