Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на

...
Подкрепяте ли членство в ЕС и НАТО с приемане на
Коментари Харесай

В Македония се изяснява какъв ще е въпросът за референдума за името

" Подкрепяте ли участие в Европейски Съюз и НАТО с приемане на Договора сред Република Македония и Република Гърция " е въпросът за идния референдум, който би трябвало да се организира тази есен ", заяви македонският министър председател Зоран Заев. Вариантът е бил прегледан на срещата на македонските водачи, извършена в Клуба на депутатите.

На срещата, която продължи четири часа, бяха поканени водачите на парламентарните партии с повече от един народен представител, а един час след началото от нея си потегли водачът на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, който изрази недоволството си от дейностите на ръководещото болшинство.
На срещата беше разискван и характера на референдума, който съгласно Заев би трябвало да бъде съвещателен.
" Във всеки случай волята на жителите, изразена в референдума, ще бъде дефинитивна за всички политически участници в Народното събрание на Република Македония ", добави македонският министър председател.
Решението се смята за дефинитивно, в случай че в референдума вземат участие минимум 50% от общия брой гласоподаватели от описите.
Заев сподели, че проектът е някъде към средата на януари да се завърши с всички процедури при сполучлив референдум, с което ще се даде опция Народното събрание в Гърция да гласоподава Договора за името.
Заев осведоми, че през днешния ден в 12 часа ще се организира нова лидерска среща в по-малък състав на която, " както изиска водачът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Мицкоски ще може да се произнесе дали е за НАТО и Европейски Съюз както и дали жителите би трябвало да вземат решение бъдещето на Македония ". " Всички, които останахме на лидерската среща, сме за сполучлив референдум, а държанието на Мицкоски, демонстрирано от името на ВМРО-ДПМНЕ е несериозно, безконтролно и обидно към всички политически фигури и жителите на Македония ", разяснява още Заев. Македонският министър председател акцентира, че всички, които са останали на срещата, са за сполучлив референдум, както и за участие в НАТО и Европейски Съюз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР