Подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските сили си размениха в

...
Подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските сили си размениха в
Коментари Харесай

Украйна се опасява от провокации след съобщения за стрелба в Донбас |

Подкрепяните от Русия сепаратисти и украинските сили си размениха в четвъртък обвинявания за изстрелване на артилерийски и минометни снаряд през линията на преустановяване на огъня в Източна Украйна. Властите в Киев обявиха, че случаите наподобяват като " провокация " в миг, когато Русия е струпала войски на границата.

Артилерийски снаряд удари детска градина в Луганска станица, предградие на завладения от сепаратистите Луганск, само че намиращ се под контрола на Украйна. Три учителки са потърпевши, а децата са евакуирани. При различен случай се оповестява за ударено учебно заведение на следената от Киев територия.

Според бюлетина на украинските въорръжени сили за последните 24 часа са регистрирани 29 нарушавания на прекратяването на огъня, като при 27 от тях са употребявани неразрешени с Минските съглашения оръжия. Украински военослужещ е в болница, ранени са още две цивилни лица.

Високопоставен украински държавен източник съобщи пред Ройтерс, че обстрелът на линията на прикосновение с подкрепяните от Русия сепаратистки сили надвишава мащаба на нарушаванията на прекратяването на огъня, за които постоянно се оповестява по време на спора.

" Това не е типично. Много наподобява на провокация ", сподели източникът пред Ройтерс.

В Москва представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия е " съществено обезпокоена " от известията за ескалация.

Сепаратистите упрекнаха украинските държавните сили, че са разкрили огън по тяхна територия четири пъти през последните 24 часа.

В несъгласие с изказванията на Русия, че се изтегля, почитан чиновник в администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън съобщи, че през последните дни към границата са се придвижили още до 7000 военнослужещи, в това число някои пристигнали в сряда. Москва отхвърля обвиняванията на Запада, че възнамерява да нахлуе в прилежащата страна, и твърди, че изтегля част от над 100 000-те бойци, които е изпратила в региона. Западът оспорва, че е налице доста евакуиране, а Съединените щати обявиха, че към момента идват още хиляди бойци.

Западните страни неведнъж са упреквали Русия, че възнамерява да подбуди или да инсценира случай в регионите, следени от бунтовниците, с цел да оправдае нахлуване. От своя страна Москва упрекна Киев, че възнамерява ескалация на обстановката, с цел да се опита да си върне територията със мощ.

Руското министерство на защитата разгласява видео, което съгласно него демонстрира още заминаващи елементи. Maxar Technologies, частна американска компания, която следи скупчването на войски, съобщи, че сателитните изображения демонстрират, че до момента в който Русия е изтеглила част от военната техника от непосредственост до Украйна, друга техника е пристигнала. 

Русия отхвърля да възнамерява навлизане в Украйна, само че декларира, че може да предприеме неуточнени " военно-технически " дейности, в случай че не бъдат изпълнени редица претенции,  в това число Украйна в никакъв случай да не бъде призната в НАТО.

Западът отхвърли главните съветски претенции, само че предложи договаряния по контрола на въоръженията и други въпроси. Съединените щати и Европа заплашиха със наказания, в случай че Русия нахлуе.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР