Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути са ислямистка въоръжена групировка.

...
Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути са ислямистка въоръжена групировка.
Коментари Харесай

Йеменските хути продължават атаките си срещу Израел

Подкрепяните от Иран йеменски бунтовници хути са ислямистка въоръжена формация. Те се възприемат като част от така наречен " ос на съпротивата " против Израел и Съединени американски щати.

За войната в линията Газа хутите упрекват само Израел, написа Voice of America (VOA).

Въпреки че Йемен е на повече от 3000 километра, хутите изстрелват десетки ракети с огромен обхват на деяние по Израел от началото на войната сред Израел и Хамас. Те са ориентирани най-вече към Ейлат, най-южният град на Израел.

Повечето от ракетите са прихванати от израелските сили за сигурност.

От началото на войната хутите също нападат и интернационалните кораби в Червено море, даже отвлякоха няколко. Това провокира скок на цените за транспортираните артикули, защото доста компании са принудени да поемат по-дълъг маршрут, с цел да избегнат Червено море, предава Voice of America (VOA).

Според анализатори хутите имат няколко цели. Те желаят да покажат благосклонност към палестинската идея и да получиш поддръжка освен в Йемен, само че и в Близкия изток.

Конфликтът сред Израел и хутите може да ескалира и да се стигне до директна военна борба, настояват специалисти. Освен офанзивите на иранските проксита против Израел, напрежението сред самия Иран и Израел също се усили, откакто хипотетичен израелски удар в Дамаск умъртви почитан ирански чиновник.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР