„Подкрепяме въвеждането на спешни и извънредни мерки за сектор „Свиневъдство“

...
„Подкрепяме въвеждането на спешни и извънредни мерки за сектор „Свиневъдство“
Коментари Харесай

Министър Иванов в Брюксел: Нужни са спешни мерки за сектор свиневъдство в ЕС

„ Подкрепяме въвеждането на незабавни и изключителни ограничения за бранш „ Свиневъдство “ на равнище Европейски съюз (ЕС) “.

Това съобщи министърът на земеделието доктор по време на съвещанието на Съвета за земеделие и риболовство към Европейски Съюз в Брюксел, Белгия. По думите му, сходни ограничения следва да бъдат вземани по метод, по който да се избегнат спомагателни разстройства на пазара. „ Смятаме, че за бранша е належащо да бъде предоставена директна финансова помощ за излизане от рецесията сходно на тази, дадена на млякото и млечните артикули през 2009 и 2016 година “, акцентира доктор.

Министър Иванов изясни, че секторът на свинското месо в България е изправен пред сериозна рецесия. Той разяснява, че измежду главните проблеми са: повишаването на цените на главните фуражни култури и смески, както и забележителното покачване на разноските за произвеждане в земеделието, по-специално на горивата и електрическата енергия. Цените на електрическата енергия, влагани в селското стопанство у нас, бележат растеж от 160 % по отношение на 2020 година „ Месопроизводителите са в извънредно сложна пазарна обстановка, повлияна по едно и също време от рестрикциите, свързани с ограничението на Африканската чума по свинете (АЧС), засилените условия във връзка с производството в кланиците поради CОVID-19, нарасналите разноски за фуражи и свръхпредлагането на европейския пазар, което задържа растежа на цените “, сподели земеделският министър. Министър Иванов осведоми, че в аналогична обстановка е и бранш „ Птицевъдство “. Той съобщи, че макар наклонността за увеличение на изкупните цени в бранш „ Мляко “ и „ Месо “, разноските не могат да бъдат покрити.

В рамките на съвещанието земеделският министър взе присъединяване и в полемика на тематика: „ Устойчивост на въглеродните цикли “. Той акцентира, че за реализирането на поставените от Европейска комисия цели за понижаване на парниковите излъчвания е належащо да се даде задоволителна отплата за земеделските стопани за спомагателните старания, поради опазване на тяхната конкурентоспособност. „ В Стратегическия проект на страната са включени интервенции и екосхеми, които са свързани с използване на практики за земеделие с ниски въглеродни излъчвания “, уточни доктор Иванов и добави, че става въпрос за потребление на междинни култури, покривни култури, консервационна обработка на почвата и възстановяване характерностите на ландшафта. Министър Иванов акцентира, че тези ограничения следва да допринесат за устойчивостта на въглеродния цикъл в земеделските и горските екосисистеми, само че не могат едностранно да доведат до фрапантно понижаване на въглеродните излъчвания, каквато е упоритостта на Комисията.



Земеделският министър посочи още, че би трябвало да се реализиране баланс в комерсиалните договаряния с всички договарящи страни, изключително при вноса на селскостопански артикули в Съюза от трети страни. „ Трябва условията да бъдат идентични на високите стандарти на Европейски Съюз, с оглед постигането на ефикасни и обективни резултати “, безапелационен бе министър Иванов.

Министър Иванов акцентира, че има чувствителни за България въпроси: като вносът на мед, слънчогледово масло, птиче месо и орехови ядки от Украйна и страните от МЕРКОСУР; отбраната на географските означения като да вземем за пример българско розово масло и стралджанска мускатова ракия в съглашението за свободна търговия с Австралия; намаляването на квотите за овче и агнешко месо, импорт от Нова Зеландия. „ България поддържа настояването на Полша към Европейската комисия по отношение на нуждата от мониторинг на обстановката, обвързвана с наложеното от Беларус ембарго и взимането на ограничения за попречване загубите на производителите в Европейски Съюз “, заключи министър Иванов, представен от пресцентъра на министерството.

В рамките на съвещанието министър Иванов се срещна с министъра на земеделието и развиването на селските региони на Румъния – Адриан-Йонут Чесною, министъра на земеделските въпроси на Естония - Урмас Круус и министъра на земеделието и храните на Франция - Жулиен Денорманди.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР