Подкрепата за християндемократите (ХДС) на канцлера Ангела Меркел е стигнала

...
Подкрепата за християндемократите (ХДС) на канцлера Ангела Меркел е стигнала
Коментари Харесай

Подкрепата за Меркел е достигнала рекордно ниско ниво, сочат проучвания

Подкрепата за християндемократите (ХДС) на канцлера Ангела Меркел е стигнала най-ниското си равнище измежду немските гласоподаватели за последните шест години. Това сочат изследвания на две обособени организации за публичния оператор А Ер Де и в. " Билд ".

Двете изследвания, готови от организациите " Инфратест димап " и " Емнид ", демонстрират, че едвам 30% от гласоподавателите биха дали своят вот за блока на Меркел с баварските консерватори (ХДС/ХСС), в случай че имаше нови избори в неделя, 12 ноември. На изборите на 24 септември за Меркел гласоподаваха 32.9% от гласоподавателите. Резултатът ѝ в изследването е рекорден спад в сходни анкети от октомври 2011 година насам.

Изследването за А Ер Де показва християндемократите и " Левите " като единствените губещи - другите усъвършенстват резултата си от последните избори с 1-2 процентни пункта.

Данните идват на фона на опити за сформиране на съдружно държавно управление със Свободните демократи и Зелените. Лидерите имат краен период за реализиране на най-общите договорености в четвъртък, с цел да могат да преминат към същинските договаряния.

Проучването на " Инфратест димап " демонстрира и че поддръжката на немските гласоподаватели за трипартийна коалиция (наричана в немските медии " Ямайка " поради цветовете на съответните партии, които биха се присъединили в нея) е намаляла с 12 процентни пункта през ноември - достигайки 45% - за последния месец, откогато бе обещано начало на договарянията. Обратно - следи се едва нарастване на поддръжката за " огромна коалиция " на консерватори и социалдемократи, от 33 на 37 % по отношение на предишния месец.

Ако не съумеят на реализиран консенсус, нови избори не са неосъществим сюжет поради отхвърли на социалдемократите - досегашен съдружен сътрудник на Меркел - изрично отхвърлиха да се причислят към нова " огромна коалиция " като тази, в която бяха от 2013 година насам.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (180)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР