Подкопаването на споразуменията за оръжеен контрол, разполагането на допълнителни оръжия

...
Подкопаването на споразуменията за оръжеен контрол, разполагането на допълнителни оръжия
Коментари Харесай

Европа е изправена пред риск от непреднамерен военен сблъсък с Русия

Подкопаването на споразуменията за оръжеен надзор, разполагането на спомагателни оръжия и напрежението към учения на въоръжени сили усилват риска от непредумишлен боен конфликт сред Европа и Русия, предизвестява годишният Мюнхенски отчет за сигурността, представен от Ройтерс.

Документът, озаглавен "До ръба - и назад? " ще бъде оповестен публично през днешния ден в навечерието на обичайна Мюнхенска конференция по сигурността, която тази година ще се организира от 16 до 18 февруари.

Докладът загатва засилващия се напън върху съглашения за нуклеарно разоръжаване като Договора за очистване на ракетите със междинен обхват и запазващите се безпокойства за сигурността в Централна и Източна Европа.

"При това злокобно положение на нещата е изцяло допустимо неправилни оценки или неразбирателства да доведат до непредумишлен боен конфликт ", акцентират създателите.

Докладът дефинира спора в Украйна като голяма спънка за деескалиране на напрежението сред Русия и Запада. Решението на Съединените щати да доставят нападателни оръжия на Украйна евентуално ще бетонира настоящето състояние на задънена улица, предвиждат създателите.

Държави в Източна Европа изпитват усложнения в "една среда на оспорвана сигурност ", хванати сред Европейския съюз и НАТО, от една страна, и Русия, от друга, във време, когато политиката на Европейски Съюз Източно партньорство "загуби пара " и има дребни шансове НАТО да одобри нови членове в близко бъдеще, установи отчетът. Някои страни членки на Европейски Съюз са все по-скептични за по-нататъшната европейска интеграция, като Унгария и Полша са в директна борба с Брюксел. Германия - нормално мощ за европейската интеграция - значително отсъства от дебата заради вътрешни аргументи, пишат създателите.

Докладът въпреки всичко открива и позитивни трендове - по-високият стопански напредък в Европейски Съюз, реформирането на НАТО и усилването на военното съдействие по източния фланг на Алианса.

"Предстоящата година ще покаже дали опитите за реализиране на компромис и амбициозните оферти за промени ще се трансфорат в съответни дейности и решения за коригиране на дефектите в Европейски Съюз ", написа в умозаключение в документа.

Около 500 високопоставени политически и военни водачи от Европа, Съединени американски щати, Русия, Близкия изток и Африка ще обсъдят на конференцията в Мюнхен в края на идната седмица провокациите пред сигурността.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР