Подходът за присъствено обучение в училище в условията на масово

...
Подходът за присъствено обучение в училище в условията на масово
Коментари Харесай

Николай Денков: Присъственото обучение след тест за COVID продължава и след зимната ваканция

Подходът за присъствено образование в учебно заведение в изискванията на всеобщо тестване за Коронавирус продължава и след зимната почивка. Това съобщи пред министърът на образованието Николай Денков. Масовото тестване остава в областите със заболеваемост над 250 на 100 000 души.

След встъпването в служба на новия кабинет Николай Денков е провел две срещи с новия министър на опазването на здравето Асена Сербезова. Образователният министър е обяснил нуждата от предвидимост при положение на ново затваряне на учебните заведения - в случай че се спре присъственото образование, да има явен проект при какви условия децата се връщат в клас.

Денков подсети, че решението дали учениците ще учат присъствено и при какви условия, се взима от министъра на опазването на здравето според от епидемиологичната конюнктура.

В проектобюджета за следващата година министърът на образованието е изискал средства за нарастване на учителските заплати, тъй че те да са в границите на 120%-150% от междинната работна заплата. Според него това е извънредно значимо, защото сега има промяна на поколенията измежду учителите и младите фрагменти би трябвало да се задържат.

От МОН ще опитат да подобрят изискванията за работа на учителите и с повишение на квалификацията им. Ще се подчертава върху използването на новите технологии в клас, работата с деца със усложнения или със специфични просветителни потребности, както и съответна реакция в случаите на експанзия.

Николай Денков е предложил сбърканата задача от олимпиадата по математика да се извади от оценяването и да няма тежест. Според него единствено по този начин ще се обезпечи равнопоставеност сред всички участници.

Той посочи, че все още не се постанова смяна в материала за матурите поради времето, прекарано в отдалечено образование.

Министърът на образованието ще разиска с ректорите на висшите учебни заведения благоприятни условия за облекчение на нарасналите режийни разноски в университетските общежития. Според Денков един от разновидностите е университетите да употребяват държавната помощ за високите цени на тока за небитовите консуматори.

Предстои преструктуриране на администрацията на министерството на образованието, от което ще стане ясно дали във ведомството има потребност от още съкращения.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР