Подготвят Камъка на Съдбата за коронацията на Чарлз III. Какво

...
Подготвят Камъка на Съдбата за коронацията на Чарлз III. Какво
Коментари Харесай

Камъкът на Съдбата и защо е толкова важен за коронацията на Чарлз III

Подготвят Камъка на Съдбата за коронацията на Чарлз III. Какво съставлява една от най-известните кралски реликви на Англия и Шотландия?

Какво се случва по време на нея, кой ще отиде, какво знаем за музиката и какъв брой ще коства?

Камъкът на Съдбата, прочут още като Камъка от Скоун или Лиа Фейл, е исторически артефакт с значимо алегорично значение за Англия, най-много за Шотландия и Ирландия.

Снимка: Getty Images / Reuters

Камъкът има дълга и забавна история, която се простира до античните времена, когато е обект на голям брой митове и приказки. Той се употребява по време на коронациите на шотландските и английски монарси от епохи.

Камъкът от Скоун е правоъгълен жълт пясъчник с размери 66 см дължина, 43 см широчина и 26,7 см височина. Тежи почти 152 кг.

Произходът на Камъка на Съдбата е обхванат от легенди и митове.

Снимка: Getty Images / Reuters

Една от най-ранните митове свързва камъка с библейския воин Якоб. Според историята, камъкът е употребен като възглавница от него, когато сънувал стълбата към небето. След това следите на камъка се губят и в някакъв миг се поява в Шотландия.

В шотландските сказания, той е бил донесен от галите, предвождани от Фъргюс Мор мак Ерк – първият крал на Шотландия.

Според ирландската митология Лиа Фейл е едно от четирите съкровища на Туата де Данан – свръхестествена раса същества от ирландския фолклор. Смята се, че камъкът има вълшебен качества и когато кралят стъпи или седне на него, той проплаква.

Снимка: Getty Images / Reuters

Ранната история на Камъка от Скоун не е напълно ясна поради неналичието на документи, само че се счита, че се употребява за коронацията на шотландските крале в Абатство Скоун. През 1296 година по време на войните за шотландската самостоятелност, Камъкът от Скоун е „ покорен “ от крал Едуард I на Англия, който го занася в Уестминстърското абатство в Лондон. Там той е имплементиран в дизайна на дървения престол за коронации, който се употребява и до през днешния ден.

Снимка: Getty Images / Reuters

През 1996 година в символ на благосклонност и признание на шотландското културно завещание, английското държавно управление връща Камъка на Съдбата на Шотландия. Той се съхранява в замъка в Единбург дружно със Скотските кралски бижута, наричани още „ Гордостите на Шотландия “.

Реплика на Камъка на Съдбата може да бъде открита на истинското ѝ място – в замъка Скоун. До ден сегашен парчето пясъчник се счита за значим знак от Шотландската история и играе сериозна роля в държавническите церемонии през вековете.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР