Подготвяното от МРРБ ново планово деление очаквано се оказа хапка,

...
Подготвяното от МРРБ ново планово деление очаквано се оказа хапка,
Коментари Харесай

Бургазлии против новото деление на страната, не искат Варна за столица на района

Подготвяното от Министерство на регионалното развитие ново планово разделяне предстоящо се оказа хапка, сложна за преглъщане в Бургас. Местната общност се надигна, защото не ще Варна за " столица " на общия им регион, написа в. " Сега ". Няколко пъти през последния месец разнообразни представители на страната даваха сигнали, че разновидността с четири планови области, при който двата морски града се сплотяват, е най-вероятен. По-миналата седмица БСП-Бургас остро повдигна въпроса, а през предходната бургаските депутати " на пожар " привикаха в Народното събрание районния министър Николай Нанков. На срещата участва и кметът Димитър Николов, а основател бе съпартийката му от ГЕРБ Ивелина Василева.

Малко по-късно медии цитираха Нанков да декларира, че общ черноморски регион няма да има, а Бургас остава център на югоизток. Това би означавало да се стигне или до сливане на Северозападна с Югозападна България, или на Северозапада с Централна България, като Русе минава към Варна (съобразно другите разновидности на МРРБ). В формалното известие на министерството за срещата обаче липсва каквато и да е решителност в Нанков. В него той изяснява, че делението ще се одобри след необятно разискване, установяване на центрове не било на дневен ред, сега регионалните управи председателствали на 6 месеца съответния регион и това щяло да се резервира. Депутати от Българска социалистическа партия споделиха, че на самата среща министърът бил колеблив.

Напрежение има и в Търговище, защото във разновидността с обединен Черноморски регион градът не е с Варна, както в този момент, а е пришит към Видин, Русе и Силистра в дунавска планова единица. Страсти се вихрят и в Русе. Местни депутати към този момент недоволстваха пред Нанков, че не техният град, а Велико Търново може да е център на Дунавския регион. Със сигурност жителите на Русе ще бъдат срещу и разновидността, при който минават към Варна.

Пари

Макар делението да се прави заради статистически съображения, без да визира административните области, то е значимо, тъй като окрупнените региони ще са от голяма важност за европейското финансиране през новия програмен интервал. За задачата ще бъде структурирана администрация, допустимо е да са локални. " Под внимание ще се взима и капацитетът на районите - построените транспортни връзки и коридори, опциите за икономическо развиване на база съществуващите естествени дадености и капацитет, обязаност сред областите и други " - по този начин зам.-министър Деница Николова обясни неотдавна смисъла на районите за финансирането след 2020 година Според нея до края на октомври България би трябвало да прати апликация за новото райониране. /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР