Подготвя се ваучерна схема по Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност,

...
Подготвя се ваучерна схема по Оперативна програма Иновации и конкурентоспособност,
Коментари Харесай

Фирми ще внедряват модерни технологии с ваучери

Подготвя се ваучерна скица по Оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ", която има за цел да се улесни достъпа на дребните и междинните предприятия до цифрово ноу-хау и технологии, като се дават тласъци за свързване с доставчиците на услуги в региона на осведомителните и информационни технологии. Предвижда се общият ѝ бюджет да бъде близо 10 млн. лева, а ваучерите да са на стойност от 20 хиляди до 50 хиляди лв. според от пакета действия, които ще бъдат подкрепяни. Това заяви заместник-министърът на стопанската система Александър Манолев по време на събитието " Умни градове и умни хора ", проведено от Посолството на Холандия у нас.

" Най-важното е умните решения да навлизат в колкото се може повече сфери на градското ни всекидневие и да усъвършенстват изискванията за живот за хората. Защото съгласно анализите на Организация на обединените нации, единствено след 30 години 66% от цялото население на земята ще живее в градове и ние би трябвало да сме подготвени за тези промени ", уточни зам.-министър Манолев. Според него главен акцент би трябвало да се дава на стопанската система, тъй като болшинството от тези хора избират градския живот, точно поради икономическите благоприятни условия, които може да предложи. Затова и нейната цифровизация е тематика с главен приоритет.

" Данните за развиването на българската стопанска система през последното десетилетие демонстрират, че тя следва международната наклонност на цифровизация на бизнес връзките ", сподели зам.-министър Манолев. Той даде образец с региона на осведомителните технологии и услуги, където работят близо 10 хиляди компании. За предходната година са обезпечили претовареност на 47 700 хиляди души или 4.7% от заетите в стопанската система. " Още по-важното е, че секторът е от водещо значение за способността на страната ни да притегля и задържа млади и високо производителни фрагменти ", добави Александър Манолев. Над 73% от наетите в него са на възраст под 40 години, а възнагражденията при лицата на възраст до 29 години са два пъти по-високи от междинните за страната, а при 30-39 годишните тази разлика доближава съвсем три пъти.

" Дигитализацията би трябвало да обхване повече браншове и браншове. Затова Министерството на стопанската система, по предложение на работодателските организации, предприе редица начинания за развиването на цифровата стопанска система и създаде " Концепция за цифрова промяна на българската промишленост (Индустрия 4.0) ", акцентира заместник-министърът. По думите му нейната най-важна задача е да сътвори рамка, която да подкрепи българската стопанска система да се приспособява към новите световни софтуерни и социално-икономически процеси, провокирани от софтуерните нововъведения, обединени от понятието " Индустрия 4.0 ". Визията, обрисувана в Концепцията, е към 2030 година България да се разпознава като районен център на цифровата стопанска система, стана ясно още от неговото изявление. На него участва и краткотрайно ръководещият задачата у нас Яяп Вернер, повече от 30 индивида от Община Амстердам и др.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР