Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу COVID-19, ваксинирането

...
Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу COVID-19, ваксинирането
Коментари Харесай

Борисов се увери в готовността на страната ни да посрещне първата доставка на ваксина срещу COVID-19

Подготвихме се бързо и пристигна ли имунизацията против COVID-19, имунизирането се провежда единствено благопожелание и гратис, с ваксини утвърдени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската организация по медикаментите. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на визитата си през днешния ден в Центъра по заразни и паразитни заболявания, където се обитава и БулБИО. Премиерът персонално се увери в готовността на страната ни да посрещне първата доставка на ваксина в профилирани хладилници. От понеделник стартира и работата за организация по места в страната.

„ Тук са двата хладилника с температурен режим минус 71 градуса. Можем да съберем над 100 000 дози ваксина единствено в единия. По първични данни първата пратка, която ще пристигна, ще бъде 125 000 ", съобщи от своя страна министърът на опазването на здравето Костадин Ангелов, който също беше на място с премиера Борисов. Здравният министър добави, че такива хладилници ще бъдат ситуирани в Столичната РЗИ, още през днешния ден ще се инсталира един в РЗИ в Бургас, а другата седмица ще се сътвори организация и за останалите РЗИ в страната. „ С проф. Гигов в понеделник събираме шефовете на шестте РЗИ, които са виновни за шестте региона в страната, с цел да създадем локалните логистични режими на държание и систематизиране на имунизацията, организацията на таргетните групи ", уточни здравният министър.

„ За да бъдат и нашите хладилници оптимално в услуга, единият ще бъде ситуиран във Варна, вторият в Пловдив и третият в София ", съобщи ръководителят на Националния действен щаб и шеф на ВМА Венцислав Мутафчийски.
Министърът на опазването на здравето означи също, че в склада на БулБИО се съхраняват 11 000 флакона ремдесивир, като в понеделник ще дойдат още 6000 флакона. Министър Ангелов уточни, че препаратът е разполагаем на лечебните заведения непрекъснато, като той е безвъзмезден и наличен за всички пациенти в България. „ От данните, които виждаме в момента- по 2500 оздравяват, което значи, че докторите и медицинските служащи като цяло съумяват доста хора да излекуват. Да, към момента ни тревожи броя на умрелите, само че към този момент излизаме от тъмните ранглисти ", посочи министър председателят Бойко Борисов.

Директорът на БулБИО Румен Кофинов срещна премиера и с напредъка по плановете, за които държавното пое ангажимент да оказва помощ при предходното посещаване на премиера в сдружението през април тази година. Тогава Кофинов показа пред министър-председателя капиталовите планове, които създава БулБИО. Първият е за нова индустриална линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде повишен потенциалът за произвеждане на имунизацията, за която сдружението има лиценз. Вторият план е за разширение производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е извънредно значимо за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето опазване на здравето.

Третият план планува възобновяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лекуване на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне. Кофинов посочи, че ремонтът в лабораторията, който течеше напролет, към този момент е приключен. „ Закупихме 10 кобили, конюшната е пред довеждане докрай. Закупен е профилиран уред за плазма и от идната година ще има произвеждане ", означи още шефът на БулБИО. „ Това е ноу хау в България и беше вярно да се възвърне ", посочи от своя страна министър-председателят Бойко Борисов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР