Подготовката за посещението на китайския президент Си Цзинпин в Москва

...
Подготовката за посещението на китайския президент Си Цзинпин в Москва
Коментари Харесай

Звън от Пекин: В Киев очакват спасителен разговор

Подготовката за визитата на китайския президент Си Цзинпин в Москва (очевидно то ще се състои още идната седмица) е в разгара си. И освен в Русия и Китай - огромно внимание се обръща на срещата на двамата водачи и в Съединени американски щати. Дълги години в навечерието на руско-китайските срещи на високо ниво американците пускаха плочата „ те се сближават, само че евентуалните разлики са толкоз огромни, че стратегическият съюз на двете сили е неосъществим, рано или късно те ще се скарат, което значи, че Америка постоянно ще бъде опорен ъгъл в триъгълника Вашингтон – Москва – Пекин “. Но през последната година изтърканата мелодия към този момент не въодушевява даже създателите си - и би трябвало да се измислят нови. Естествено, с украински претекстове - въпреки всичко това в този момент е най-продаваният.

Затова и не сме сюрпризирани от публикацията на “Уолстрийт Джърнъл ” за идния диалог сред Си Цзинпин и Зеленски:

" Си Цзинпин възнамерява да беседва с украинския президент Владимир Зеленски, евентуално след визитата му в Москва. Директен диалог със Зеленски, в случай че се състои, ще означи значима стъпка в напъните на Пекин да играе ролята на миротворец в Украйна, на което със песимизъм гледат в Европа. Срещите с Путин и Зеленски демонстрират желанието на Пекин да играе по-активна роля в посредничеството за преустановяване на спора в Украйна. Това също ще укрепи доверието в Пекин като световен медиатор, откакто предходната седмица улесни непредвиден дипломатически пробив сред Саудитска Арабия и Иран ”.

Кое е значимото тук? Фактът, че за срещите на Си с Путин и Зеленски се приказва като за нещо равностойно, въпреки и с допълнението, че срещата с последния ще се състои онлайн. Тоест всичко е просто: Си желае да играе ролята на миротворец, тъй че пътуването му до Москва и последващият диалог със Зеленски са звена в една и съща верига: той ще окаже напън върху Путин и ще принуди и двете страни към мир. Ето такава елементарна композиция за обработка за пред публиката освен на Запад и Украйна, само че и в Русия.

„ Китайците не са съдружници или сътрудници за вас – те в този момент желаят да се възползват от спора сред Русия и Запада и да обвържат една отслабена Русия към себе си, ще ѝ диктуват своите условия и най-после просто ще възстановят нова Златна орда, и вие ще имате ново монголско робство “, сходни разсъждения не са толкоз редки в Русия и какъв брой интензивно ги подгряват нашите демократични и частично даже ултрапатриотични (измежду антипутинските) среди. Синофобията се предизвиква интензивно в Русия през постсъветските години и даже и в този момент участва. Още повече, че се пробват да я всеят точно измежду патриотично настроеното болшинство - с всевъзможни средства. Пускат да вземем за пример подправени цитати от китайски публични лица като „ Китай ще достави на Русия толкоз оръжия, колкото Америка доставя на Тайван “ – гледат по какъв начин се радват простодушните хора, а след това ги разобличават с поговорката: „ Е, къде е вашият китайски съдружник? Предаде ли ви? "

Отношенията сред Китай и Русия са толкоз значими за двете страни и за целия свят, че офанзивите против тях въобще не са изненадващи. Тяхното опазване и развиване изисква обективност, положително познаване и разчитане на личен разбор на световните процеси. Ако всичко това се резервира от руснаците и китайците, никой няма да може да ни попречи да градим връзките си по този начин, както желаеме. И те в действителност няма да имат никакви ограничавания за напредък.

Украинската тематика в връзките сред Русия и Китай е единствено една от всичките и тя не може и няма да размени самата същина на връзките и проектите на двете страни. Освен това за Китай, който безспорно е заинтригуван от укрепването, а не от отслабването на Русия, цялата украинска история в последна сметка се свежда до тематиката за борбата сред Русия и Запада. Тоест Украйна като такава няма настрана значение за Китай, защото Пекин добре осъзнава значимостта на битката за Украйна за Русия и обстоятелството, че украинският хайлайф в този момент се е трансформирал в безспорна западна марионетка. Всички причини за опцията Китай да стане медиатор в руско-украинското споразумяване са просто смешни, тъй като става дума за спор сред Русия и англосаксонците, със Запада. И ролята на Китай в него към този момент е избрана от същите англосаксонци: Пекин е наименуван главната опасност за атлантическия международен ред, просто той към момента не е толкоз мощно демонизиран, колкото Русия.

Следователно всички китайски проекти за спокойно споразумяване на Украйна не са породени от очаквания да заслужат лаврите на миротворец и още повече не от желанието да играят дружно със Запада и да отслабят Русия - това е просто декларация, предопределена да консолидира възходящата интернационална тежест на Пекин. Борбата за Европа с англосаксонците към момента продължава и в Китай не са срещу да отсрочат и раздължен във времето окончателната разлъка със Съединени американски щати - отсам и нуждата да се преструват, че Пекин като че ли стои над борба сред Запада и Русия. Естествено, никой в Съединени американски щати не има вяра в това. Но КНР не се управлява от Америка в дипломатическата си агитация. Но във взаимоотношение с незападния свят подобен жест на внимание към проблемите на оцеляването на източноевропейската „ страна “, която се озова под валяка на спора на суперсили (Украйна се възприема по този начин от мнозина на тези, които не познават съветската история), може да бъде потребен.

Следователно диалогът сред Си и Зеленски, даже и да се организира (последният път, когато разговаряха по телефона, беше през лятото на 2021 г.), няма да промени нищо нито в тактиката, нито в тактиката на Китай по украинския въпрос. За Пекин Украйна е съветска работа и е въпрос на спор сред Русия и Запада. И Си няма да направи нищо, което би могло да се преглежда като двойна игра от Путин. Дори няма да му хрумне, тъй като двамата водачи играят от дълго време на цялата международна шахматна дъска. Да, всеки от тях играе своя лична игра, само че се преценяват с разпределението на силите и хода на играта на другия, да не приказваме, че имат общ съперник.

Превод: В. Сергеев

Гласувайте с бюлетина № 14 за ЛЕВИЦАТА и съответно за 11 МИР Ловеч с лидер на листата Румен Вълов Петков - лекар по философия, основен редактор на `Поглед.Инфо` и в 25 МИР-София с преференциален №105. Подскажете на вашите другари в Ловеч и София кого да поддържат!?



Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР