Подготовката за мероприятие във връзка 100 г. от възстановяването на

...
Подготовката за мероприятие във връзка 100 г. от възстановяването на
Коментари Харесай

Страх от насилие преди марш на националисти в Полша за 100 г. независимост

Подготовката за мероприятие във връзка 100 година от възобновяване на независимостта на полската страна се трансформира във фарс тази седмица след объркваща поредност от събития към планувания марш на националисти в центъра на Варшава през уикенда , написа " Гардиън ".

Маршът на независимостта, проведен от националисти и крайнодесни, който се организира всяка година в полската столица на 11 ноември, с цел да се означи годишнина от възобновяване на независимостта на Полша през 1918 година, през последното десетилетие трагично ескалира, привличайки деятели от цяла Европа.

Миналогодишното събитие, на което участваха към 60 000 души, беше остро разкритикувано на интернационално равнище поради наличието на расистки и ксенофобски лозунги , както и поради зародило принуждение с контрапротестиращи. Тазгодишното събитие, което се чака да притегли още повече хора, заплашва да засенчи формалните церемонии, проведени от страната.

В сряда напускащият поста кмет на Варшава Хана Гронкевич-Валц и водеща фигура от опозиционната партия " Гражданска платформа " разгласи, че маршът ще бъде неразрешен, защото е опасност за реда и подбужда към ненавист.

" Варшава задоволително страда поради нападателен шовинизъм. 100-годишнината от независимостта на Полша не би трябвало да наподобява по този начин, решението ми е да се забрани ", съобщи кметът.

Организаторите на марша апелират решението и подчертаха, че имат намерение да провеждат марша.

" Маршът на независимостта ще се организира както всяка година ", безапелационен е Роберт Виницки, водач на крайнодясното " Национално придвижване ". " Либералният абсолютизъм няма да отнеме опцията на поляците да честват ", добави той.

Няколко часа след решението на кмета полският президент Анджей Дуда показа, че полската страна ще провежда марш по същото време и по същия маршрут на неразрешеното мероприятие.

Ходът наподобява е неподготвено решение след продължителна алтернатива за Дуда, който постоянно е до националисти и през последните месеци обмисляше дали да взе участие в марша.

Дуда и държавното управление преговаряха с уредниците на националистическия марш с вяра, че ще бъдат уверени да провеждат марш под егидата на страната в подмяна, че се съгласят да не се разрешават расистки и екстремистки лозунги . Преговорите се провалиха, само че оповестената от кмета на Варшава позиция даде на държавното управление предлог за интервенция.

" Решението на кмета е положително пристигнало за Дуда и държавното управление, тъй като разрешава демократичната съпротива да бъде упрекната от националистите за наложената възбрана за организирането на марша им, до момента в който в това време избегнат вероятността да се организира неофашистки марш на стогодишнината от нашата взаимозависимост ", разяснява всекидневникът Rzeczpospolita.

Но решението на управляващите да поемат надзор над събитието провокира бурна реакция, която ескалира в четвъртък вечерта, когато варшавски съд отхвърли решението на кмета, като се аргументира, че това е в нарушаване на свободата на събиране . Не е ясно дали с вдишване на надзор над събитието управляващите дейно не разрешават марша на крайнодесните придвижвания и на каква правна база.

Объркването е на фона на всеобщите митинги на полските служители на реда и чиновниците от силите за сигурност . Въпреки че полското законодателство не разрешава да стачкуват, през предишния месец във Варшава се организира огромна проява на чиновниците на реда . Масово служителите на реда си взеха болничен и страната изпита сериозен дефицит на чиновници на реда.

Правителството разгласи, че военното министерство ще поеме отговорност за защитата по време на марша . Властите прибавиха, че екстремистките знаци ще бъдат неразрешени, което може да докара до конфликти сред радикални групи и военнослужещите по улиците на Варшава.

Посолството на Съединени американски щати във Варшава посъветва американските жители да заобикалят маршрута на марша.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР