Подготовката на специалисти по планинска медицина е изключително важна за

...
Подготовката на специалисти по планинска медицина е изключително важна за
Коментари Харесай

Радев: Хеликоптерите не са системата за въздушна помощ, нужна е подготовка на специалисти

Подготовката на експерти по планинска медицина е извънредно значима за пълноценното осъществяване в България на Системата за незабавна здравна помощ по въздух (HEMS). Разгръщането на тази система у нас ще способства значително за снижаването на смъртността в България, а всеки избавен човешки живот е скъп. Това съобщи президентът Румен Радев при откриването на „ Академия по планинска медицина “. Инициативата се организира през днешния ден в Университетската болница „ Лозенец “ под патронажа на президента.

Целта е да стартира образование на експерти в характерната област на планинската медицина. Включените в програмата тематики са значими както в подтекста на слагане на началото на Системата за въздушна здравна помощ HEMS, по този начин и за по-добрата съгласуваност сред Центровете за незабавна здравна помощ (ЦСМП) и избавителните служби в Спешната планинска медицина.

Президентът означи също по този начин, че съществуването на хеликоптери единствено по себе си не значи, че има и система за въздушна помощ. HEMS е многокомпонентна система, която изисква комплицирана логистика и подготовка на редица експерти – медицински, летателен, инженерно-технически състав, съобщи Румен Радев, представен от пресслужбата на президентската институция. Радев добави, че редица ведомства към този момент работят интензивно, с цел да се реализира отлична съгласуваност и връзка за разгръщането на HEMS в цялата страна.

В своето одобрение доктор Христо Стоянов, шеф на болница „ Лозенец “, изрази вяра, че със симпозиум като този ще се обогатят познанията в региона на планинската медицина и че се слага началото на систематично проучване на тази характерна материя в здравното познание. „ Искрено се надявам благодарение на академичната общественост на Медицинския факултет на Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ тази компетентност да бъде включена в програмата за образование на медиците “, съобщи доктор Стоянов, представен от пресцентъра на лечебното заведение.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР