Подготовката на бюджета за 2024 г. е най-важният приоритет за

...
Подготовката на бюджета за 2024 г. е най-важният приоритет за
Коментари Харесай

Предлагат Живко Коцев за главен секретар на МВР

Подготовката на бюджета за 2024 година е най-важният приоритет за новия политически сезон, тъй като всички политики за идната година зависят от него, уверен е министър председателят акад. Николай Денков. „ Трябва да приемем бюджета и законите за Шенген и еврозоната, с цел да оправим живота в България “, сподели той пред публицисти в Народното събрание.

В отговор на въпрос от депутат министър-председателят подчертава върху законодателната стратегия на ръководещото болшинство, чието осъществяване е от голямо значение за крайното решение за приемането на страната ни в шенгенското пространство. „ При Нидерландия решаващо е какъв брой добре работи правосъдната система в България. Страната чака от Европейската комисия отчет, който да отрази по какъв начин са се трансформирали разпоредбите и законите у нас и по какъв начин се ползват “, изясни акад. Денков.

Същевременно в партньорство с Фронтекс и Европол продължава дейната работа за понижаване на незаконната миграция, каквото е упованието на другата страна с запаси към участието ни в Шенген – Австрия. „ Трябва да продължим темпото, в случай че можем, даже да го ускорим, с цел да отнемем от двете страни всички причини, употребявани да спрат България за Шенген “, уточни министър председателят.

По друга основна тематика – за предварителното преустановяване на дерогацията на Европейска комисия за импорт и преправка на съветски нефт в рафинерията в Бургас, държавното управление чака до 8 септември т.г. „ Лукойл “ да показа план-график за вероятните къси периоди за преход към неруска суровина.

Министър-председателят напомни, че още от първите дни на мандата си актуалният постоянен кабинет се занимава с тематиката, по която до този миг не е имало прогрес. В къси периоди са готови отчети от министерствата и от службите за сигурност, които са прегледани в Съвета по сигурността към Министерския съвет.

На тази база е създаден систематизиран конфиденциален отчет, който е импортиран в Народното събрание. Акад. Денков прикани народните представители да се срещнат с включените в него ограничения и индикативни периоди за осъществяването им.

„ Виждал съм Алексей Петров два пъти на срещи като представител на работодателска организация. Никога по никакъв метод не съм го виждал и не съм чувал нищо от и за него в процеса на подготовка на държавното управление като състав, управническа стратегия, законодателна стратегия. Аз съм взел участие във всеки един от тези стадии и там името на Алексей Петров въобще не е споменавано “, съобщи изрично министър председателят. Той акцентира, че досега не е видял даже минимален детайл на негово въздействие върху работата на кабинета.

Министър-председателят разяснява и развиването на проблема с оставката на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров. Той напомни, че преди две години самият Тодоров е изискал да се откаже от поста, осъзнавайки, че има проблем. „ Стои въпросът за какво президентът тогава не я е приел и още повече, за какво в този момент не я приема, в случай, че имаме явен проблем в Министерството на вътрешните работи “, съобщи акад. Денков. На мястото на Тодоров ще бъде препоръчан досегашният заместител основен секретар на Министерство на вътрешните работи Живко Коцев.

Според премиера сигурно би трябвало да се преформулират пълномощията на президента в интервалите, когато страната се ръководи от длъжностен кабинет. Проблемът е, че при дълготрайно служебно ръководство няма действително разделяне сред президентската институция и изпълнителната власт. „ За да няма опция за корист с власт, би трябвало да създадем нова организация “, съобщи министър-председателят.

По мотив обвиняванията, че компании, свързани с ръководещата коалиция, ще получат финансиране по Плана за възобновяване и резистентност, министър председателят акцентира, че техните планове за основаване и развиване на новаторски услуги и артикули са оценени на европейско равнище от самостоятелни европейски оценители, които нямат нищо общо с България.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР